Annons

Bostadsrättsförening polisanmäls av hyresgäst

Täby En bostadsrättsförening vägrade lämna ut medlemsförteckningen till en av sina hyresgäster. Nu ska polisen avgöra om föreningen har gjort sig skyldig till brott.

Vilka personer i bostadsrättsföreningen fortsätter att hyra sin lägenhet efter en ombildning? Det var frågan som en hyresgäst i Täby ville få reda på genom att mejla till den bostadsrättsförening hon hyrde sin lägenhet av. Men föreningen vägrade lämna ut en medlemsförteckning som visade vilka som köpt sina lägenheter och vilka som därmed bodde kvar som hyresgäster.

– Jag ville ha ut en medlemsförteckning eftersom jag kände en utsatthet som resthyresgäst och ville komma i kontakt med andra hyresgäster för att kanske gå samman i en hyresgrupp, ge varandra stöd och dela erfarenheter. Sedan ville jag försöka byta min lägenhet, säger anmälaren som vill vara anonym och i dag har flyttat från föreningen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Beskedet att hyresgästen inte skulle få se medlemsförteckningen kom först från bostadsrättsföreningens förvaltare, Mats Bergström på Driftia. Senare gav även ordförande i bostadsrättsföreningens styrelse samma besked: en medlemsförteckning lämnas inte ut.

När hyresgästen fortsatte att efterfråga en medlemsförteckning förtydligade Mats Bergström sitt svar i ett mejl som Hem & Hyra tagit del av. ”Svaret är fortsatt samma som tidigare dvs. styrelsen lämnar inte ut medlemsförteckningen till enskilda – varken till medlemmar eller hyresgäster. Det här är inte en regel som styrelsen i brf Viggbyholm Kotten har skapat själva utan det är en bestämmelse i bostadsrättslagen som gäller för alla bostadsrättsföreningar. Med andra ord så skulle styrelsen göra ett lagbrott om de medverkar till att lämna ut medlemsförteckningen.”

Men enligt flera instanser förhåller det sig i stället tvärtom, medlemsförteckningen är en handling som vem som helst ska kunna ta del av.

Läs ocksåBoende i Kinesiska muren går till domstol - tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”Sapko Sinai Kinesiska muren

Enligt Monika Jukic, jurist på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, är varje bostadsrättsförening skyldig att ha en medlemsförteckning med namn, adress samt uppgift om den bostadsrätt man har. Vem har rätt att ta del av medlemsförteckningen?

– Den är offentlig och ska vara tillgänglig för alla som vill ta del av den, till exempel privatpersoner, myndigheter och massmedia. Den som säger att den inte får lämnas ut gör fel, säger hon.

Vad händer om en förvaltare eller bostadsrättsförening inte vill visa upp den?

Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

– Att inte lämna ut en medlemsförteckning kan leda till  böter, ytterst är det styrelsen som är ansvarig.

Annons

Hur vanligt är det att förvaltare och styrelser inte har koll på lagstiftningen och vet att medlemsförteckningen är offentlig?

– Har man en professionell fastighetsförvaltning skulle jag säga att det är kunskap som denne besitter. Kunskapen hos styrelserna i bostadsrättsföreningar kan däremot i många fall vara bristfällig.

Efter att i ett år haft ett en dialog med förvaltaren och bostadsrättsföreningen utan att få se på medlemsförteckningen gjorde hyresgästen en polisanmälan. 

– Jag ville lösa frågan internt men när jag efter lång tid inte fick gehör såg jag ingen annan utväg när de vägrade lämna ut informationen.

Mats Jonsson, polisinspektör vid Roslagspolisen, säger att en förundersökning pågår.

– Vad jag förstår har hyresgästen blivit erbjuden medlemsförteckningen efter lång tid när styrelsen har förstått att den måste lämnas ut. Det är flera olika delar som vi utreder och jag hoppas att vi kommer att vara klara i år, säger han.

Mats Bergström, varför svarade du hyresgästen att hon inte får se medlemsförteckningen?

– Vi är ju bara en fastighetsskötarfirma och det är ju styrelsen som egentligen har ansvar för det.

Annons

Men du har ju i flera mejl vägrat hyresgästen att ta del av medlemsförteckningen?

– Det var ju ett tag sedan det här och jag kommer inte ihåg alla detaljer, men jag är ganska säker på att hon har fått se på den av styrelsen. Det är hennes sätt att vinkla det på, nu tror jag inte vi kommer så mycket längre här och jag måste jobba. Du får prata med styrelsen.

En person som var ordförande i bostadsrättsföreningen och en av de som sade nej till att hyresgästen skulle få ta del av medlemsförteckning, medger att de gjorde fel.

– Jag var en glad amatör och trodde inte att man skulle lämna ut medlemsförteckningen. Sedan visade det sig att vi var skyldiga att lämna ut den och då erbjöd vi den för hyresgästen men då ville hyresgästen inte ha den, säger den före detta ordföranden som vill vara anonym.

Personen är positivt till att det skrivs om frågan.

– Det är bra att det skrivs om det här, jag hade varit glad för den informationen när jag var ordförande.

Läs också Åtta grader i badrummet – när Sebastian klagade skickade värden en uppsägning Tog fajten mot monsterkravet – slapp hyreshöjning på 28 procent: ”Fantastisk skillnad” Kenneth förlorar sitt bibliotek efter flera års kamp: "En rättsskandal"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.