Annons

Bostadsrättsförening vill chockhöja hyran för att rädda ekonomin

Nacka En bostadsrättsförening på Henriksdalsberget har dålig ekonomi och går minus. Nu vill föreningen höja hyran med uppemot 28 procent för 80 hyresgäster för att få in pengar.
Foto: Kenneth Samuelsson
Joakim Jönsson tycker bostadsrättsföreningens kräver för mycket i hyreshöjning.

Yrkandet innebär att hyresgästerna hos bostadsrättsföreningen svindersvik i Henriksdalsringen krävs på hyreshöjningar på mellan 150 – 900 kronor i månaden.

Alldeles för högt menar Björn Raemklang, förhandlare på Hyresgästföreningen region Stockholm, som berättar att hyreshöjningen i Nacka har legat på cirka 1,5 procent för 2014.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Då är det klart att vi inte accepterar så höga höjningar när det inte har skett några standardhöjningar, säger han.

De flesta hyresgäster krävs på höjningar mellan 11-12 procent, en hyresgäst i en etta krävs dock på 28 procent i höjning.

Joakim Jönsson är en av dem som berörs av en eventuell höjning. Han bor i en trea som kostar 6 554 kronor och som skulle få en höjning med cirka 12 procent, 800 kronor i månaden.

Läs ocksåSkjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs uppSkottlossning, Sollentuna, Sollentunahem

– Det är en väl häftig höjning. Det vore skillnad om de hade gjort i ordning lägenheten och satt in nytt kök, säger Joakim Jönsson.

Annons

Han tycker det skulle vara bra om Hyresgästföreningen driver ärendet i hyresnämnden, förutsatt att de tror att det finns en chans att vinna.

– Då kanske det slutar med en förlikning som i alla fall är mycket lägre än den höjning som de kräver nu, säger han.

Läs ocksåGodsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"Tvådelad bild. Ena bilden visar en tvättstuga som är i dåligt skick. På den andra bilden ser man en kruka på en kabeltrumma i förgrunden. Därefter utsikt över en stor gräsmatta och i bakgrunden syns ett vitt hus.

Christer Westin, ordförande i bostadsrättsföreningen, säger att förklaringen till föreningens dåliga ekonomi är att lägenheterna såldes för billigt vid ombildningen.

– Så var det, och det har resulterat i att vi har tvingats höja avgifterna med 16 procent. Priset sattes väl lite lågt för att få folk att gå med på en ombildning, säger han.

Resultatet är att föreningen samlat på sig en förlust på över femton miljoner kronor. Nu anser Christer Westin att även hyresgästerna måste bidra mer till att minska förlusterna.

Annons

– Vi lät ett proffs kolla hyresnivåerna i lägenheterna och då såg vi att våra hyror låg 100 kronor lägre än hyror i jämförbara lägenheter, hävdar han.

Men om den ekonomiska planen var för optimistisk vid ombildningen och ni har köpt lägenheter för billigt, ska hyresgästerna betala notan för det misstaget?

– Vi lägger inte bara kostnaden på hyresgästerna, avgifterna för oss med bostadsrätter har ökat med 16 procent sedan ombildningen, säger han.

Nu återstår att se om Hyresgästföreningen och bostadsrättsföreningen kommer överens, annars kommer hyran att bestämmas av hyresnämnden.

Läs också Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.