Annons

Böter för lösa katter i Sundsvall

Nyheter Hyresgäster som bor med kommunala hyresvärden Mitthem i Sundsvall gör bäst i att hålla sina katter under sträng uppsikt. Om inte, riskerar de saftiga böter. – Mitthem kan inte göra så här, säger hyresgästen Lena Mårtensson.​

​Det var i slutet på maj som Lena Mårtensson i Sundsvall fick en varning hem i brevlådan från hyresvärden Mitthem.

Annons
I brevet stod det bland annat att hon riskerar att drabbas av böter på 500 kronor per djur om hon inte håller sina katter under uppsikt.
Skulle hon trots det låta sina fyra katter springa lösa, kan hyreskontraktet komma att rivas upp, enligt brevet.
– Mitthem kan inte göra så här, säger Lena Mårtensson, hyresgäst med Mitthem sedan 20 år tillbaka.
 
Hon ser sig nu tvungen att koppla sina katter om de ska kunna vistas utomhus.
– Katten är ett fritt djur som inte trivs i koppel, de gör inte ifrån sig om de är bundna, säger hon och tillägger att hennes katter nu troligtvis måste vänja sig vid att stanna inomhus.
Eric Liljeström är marknadschef på Mitthem. Han förklarar att det förekommer stora problem med förorenande katter i Sundsvall och att hyresgästerna skrivit på ett hyreskontrakt där de förbinder sig att hålla sina katter under ständig uppsikt.
– Kan man inte respektera det, ja då ska man nog välja ett annat boende, säger Eric Liljeström.
 
Innebär inte det i praktiken att katterna antingen måste stanna inne eller hållas i koppel?
– Det är din slutsats. Vi på Mitthem kan inte bestämma hur hyresgästerna löser det här men de måste se till så att katterna är under ständig uppsikt och inte förorenar i bostadsområdet, säger Eric Liljeström.
Lagen säger hundar och katter måste hållas under tillsyn så att de inte ”orsakar skador eller avsevärda olägenheter”.
Däremot finns det ingen lag som säger att katter inte får gå lösa, enligt Hyresgästföreningen. Något koppeltvång existerar alltså inte.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Kvinna hade nio hundar i lägenheten: ”Lukten går inte att beskriva” Hyresgästen lämnade kvar möbler – och död katt Hyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig" Matte riskerade kontraktet när chihuahuan skällde så det ekade

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.