Annons

Bötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”

Kungsbacka Flytten hem till mamma hamnade snabbt på myndigheternas radar. En månad senare knackar polisen på i de båda lägenheterna för att räkna tandborstar. ”Det var någon som anmält mig”, säger dottern som nu dömts till tusentals kronor i böter för folkbokföringsbrott.
Barnfamiljen hade knappt vaknat när polisen slog till en tidig morgon. Kvinnan och hennes barn hade hunnit bo hos barnens mormor i en månad, utan att adressändra. Nu döms kvinnan för folkbokföringsbrott.
Foto: Polisen
Barnfamiljen hade knappt vaknat när polisen slog till en tidig morgon. Kvinnan och hennes barn hade hunnit bo hos barnens mormor i en månad, utan att adressändra. Nu döms kvinnan för folkbokföringsbrott.

Klockan är strax före åtta en försommarmorgon när polisen knackar på en lägenhetsdörr i Kungsbacka kommun. I den lilla ettan är en vuxen syster och bror skrivna, samt fyra barn. Men polisen har fått ett tips: kvinnan och barnen bor inte där längre. Nu är patrullen här för att undersöka saken.

Ingen öppnar. I stället åker patrullen vidare till nästa adress, där syskonens mor bor i en tvåa. Där öppnar kvinnan de letar efter. Hon har sovkläder på sig, noterar polisen. De yngsta barnen är också hemma, liksom deras mormor.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Patrullen går igenom lägenheten för att samla bevis och ta bilder. I sovrummet ligger flera madrasser intill dubbelsängen, det är tydligt att folk helt nyligen sovit där. Garderober och byråer är fulla av familjens kläder.

Obäddade sovplatser vid polisens tillslag.
Obäddade sovplatser vid polisens tillslag.

Mormors säng står i vardagsrummet. Köket rymmer mat för fler än en ensam, äldre dam. I badrummet finns en hel rad tandborstar och handdukar, och hallen är full av barnskor och jackor.

En månad utan adressändring

Mormor berättar för poliserna att dottern och barnbarnen bott hos henne i ungefär en månad. Tidigare när de varit och hälsat på har barnen ibland inte velat gå tillbaka hem till ettan. De har tyckt att det är för trångt där.

Efter att ha delat den lilla lägenheten i flera år har kvinnan och brodern nu blivit osams. Därför har hon och barnen flyttat över till barnens mormor.

Kvinnan utvecklar bakgrunden till konflikten för polisen där de står i lägenheten. Hon säger att hon har betalat större delen av broderns hyra eftersom de är så många.

– Men jag hittade ett brev från Aranäs där det stod att han riskerade avhysning. Jag konfronterade honom och undrade vart pengarna som jag betalt honom för hyran tagit vägen, säger hon i förhörsprotokollet.

Läs ocksåSå funkar den skärpta lagen om folkbokföring: En vecka på fel adress kan vara ett brottDen som bryter mot folkbokföringslagen riskerar fängelse. Det går inte att folkbokföra sig på en postbox.
Kylskåpet i ettan ekar nästan helt tomt, visar polisens bilder. I mormoderns tvåa är kylskåpet däremot välfyllt, konstaterar patrullen.
Kylskåpet i ettan ekar nästan helt tomt, visar polisens bilder. I mormoderns tvåa är kylskåpet däremot välfyllt, konstaterar patrullen.

Boendet hos brodern var tänkt som en tillfällig lösning – en tillflykt undan kvinnans ex i en annan del av landet. Men hon och barnen har sedan blivit kvar i den lilla ettan i flera år.

Kvinnan har försökt att hitta något eget, men det har inte varit lätt. Inkomsten är knapp, och vid tiden för polisens husrannsakan är hon arbetslös.

Annons

– Mamma har inget med detta att göra. Hon har bara hjälpt till för att jag och barnen ska ha någonstans att bo. Jag har svårt att komma ifatt med allt. Jag har Kronofogden efter mig efter att jag fått skulder från mitt ex. Jag försöker verkligen.

Läs ocksåVärden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"Bild på hyreshus lie på avstånd. En text med citationstecken syns i höga hörnet. I de två meningarna står: " Idag har jag 16 gr inne o inget varmvatten. "Fel du har 20 grader."

På polisens fråga om varför hon inte ändrat sin adress svarar hon kortfattat:

– Vet ej.

Patrullen åker tillbaka till den första lägenheten. Där öppnar nu brodern. Inne i lägenheten finns inga spår av någon barnfamilj.

Brodern berättar för polisen att han ville hjälpa sin syster när hon flyttade till Kungsbacka, men att hennes barn aldrig riktigt trivdes i lägenheten. Nu har han och systern börjat bråka om pengar, och hon har flyttat ut.

Åtalad och dömd för folkbokföringsbrott

Sedan går det snabbt. Kvinnan erkänner redan vid polispatrullens besök att hon missat adressändringen. En vecka har man på sig efter flytt, efter det börjar åklagaren räkna.

Senare på sommaren åtalas kvinnan för misstänkt folkbokföringsbrott under en period av totalt tre veckor. I november dömer Varbergs tingsrätt ut böter på 3 500 kronor. Domen går ännu att överklaga, men kvinnan har redan bestämt sig.

– Jag har redan betalat. Jag vill inte ha mer problem. Nu slipper jag tänka på det, säger hon när Hem & Hyra pratar med henne.

Numera är hon korrekt skriven hemma hos sin mor. Hon menar att hon trodde att hon hade lyckats göra en adressändring på nätet i tid. Men dagen då polisen knackade på insåg hon att så inte var fallet.

Annons

– Vad fan?! Överraskad blev jag, säger hon om känslan när hon öppnade dörren den där morgonen.

– De sa att det var någon som anmält mig. Att någon tipsat dem om att jag bor där. Mer än så vet jag inte.

Har inte tjänat något på upplägget

Visste du att det var så här hårda regler?
– Nej, jag kan ärligt säga att jag visste inget innan.

Har du eller din familj tjänat några pengar på det här?
– Nej, nej. Vi har inga bidrag, inga bostadsbidrag eller någonting. Jag vet inte hur det kom sig. Polisen fick tips av någon men de vill inte säga vem. Jag tror att folk är avundsjuka. Folk går runt och snackar skit hela tiden.

Hur klarade ni att bo så många på så liten yta?
– Det är för att jag skyddar mig. Jag lämnade mitt ex och flyttade hem till min bror. Nu är allting bättre. Det är okej för mig nu.

I dag har kvinnan jobb. Hon säger att hon vill lägga det som hänt bakom sig, och vill därför inte stå med namn i den här texten.

– Gjort är gjort. Jag tänker inte göra några dumheter. Det är bättre att jag tar hand om mina barn.

Fakta: Så funkar det – en vecka på fel adress kan vara ett brott

Sommaren 2018 ändrades lagen – du ska vara skriven där du bor och med det räknas platsen där du oftast sover. Annars kan du begå ett brott. Men det är fortfarande många som inte känner till att det finns ett folkbokföringsbrott. Läs allt om vad som gäller här.

Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.