Annons

Botkyrkabyggens styrelse vill sälja 1 000 lägenheter

Botkyrka Botkyrkabyggens styrelse beslutade idag att sälja 1 000 av bolagets lägenheter. Pengarna ska användas för att renovera miljonprogrammet.

Inom kort kommer styrelsen att föreslå att kommunfullmäktige i Botkyrka kommun säger ja till att sälja tusen lägenheter. Vilka områden som berörs är oklart.
– Om vi inte säljer och får fram pengar så måste vi höja hyran med runt 50 procent när vi renoverar. Med pengarna från försäljningen räcker det att vi höjer med cirka 20 procent eller 1 400 kronor för en trea, säger Bo Johansson, (S) och ordförande i Botkyrkabyggens styrelse.

Enligt Bo Johansson röstade alla utom Vänsterpartiet ja till förslaget på styrelsemötet. 
– Det går nog igenom i fullmäktige med tanke på att nästan alla partier är för en försäljning, säger Bo Johansson.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var inte länge sedan som Botkyrkabyggen krävde att få höja hyran med argumentet att de måste renovera många lägenheter. När Simon Safari, Hyresgästföreningens ordförande i Botkyrka-Salem fick reda på försäljningsplanerna blev han förbannad.
– De hade inte behövt höja hyran så mycket om de ändå ska sälja och få in pengar den vägen. Det känns som en kniv i ryggen och nästa år kommer vi inte att gå med på några pengar till renoveringar, säger han.

Annons

Men Bo Johansson tillbakavisar kritiken och säger att det krävs både hyreshöjningar och en försäljning för att finansiera upprustningen.
– Vi hade räknat med att det skulle kosta 7 000 kronor per kvadratmeter i renoveringskostnad men vi måste upp till 10 000 kronor per kvadratmeter för att det ska bli en bra kvalité, säger han.

Men är det traditionell sossepolitik att sälja allmännyttan?
– Vi måste få fram pengarna på något sätt och sedan kommer vi att bygga ifatt de 1 000 lägenheterna snart. Jag tro inte det blir sämre förutsatt att vi säljer till en bra fastighetsägare, säger han.

Annons
Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Av bolagets 12 000 lägenheter är 9 000 byggda under miljonprogramsåren 1965-1975 och måste totalrenoveras de närmaste åren.

Läs också Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig Två lägenheter såldes för en krona – nu säljs de igen för en halv miljon Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.