Annons

Bra boende sänker blodtrycket

Nyheter Möjligheten att röra sig i närheten av bostaden, tillgång till nyttig mat, säkerhet så att man slipper vara rädd i hembygden och social sammanhållning leder till lägre blodtryck. Det framgår av en vetenskaplig rapport, där läkare undersökt 2 612 personer i USA.​
Undersökningen tar inte upp den eventuella skillnaden mellan egna hem och hyresbostäder, eller mellan enfamiljshus och flerfamiljshus.
TT skrev en text om undersökningen som sedan publicerades i ett antal svenska dagstidningar. I artikeln intervjuas Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas riksförbund, som säger att det ”låter logiskt” att snälla och hjälpsamma grannar kan vara en orsak till lägre blodtryck.
Olsson tillägger:
– Jag tror att man ser mindre av grannsamarbete bland dem som bor i hyreslägenhet.
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman häpnade när hon läste artikeln.
– Hyresgäster har väl de bästa förutsättningarna för social gemenskap, de delar ju porten med varandra.
 
Engman håller med om att boendet har stor betydelse för hälsan.
– Hela livssituationen spelar in. Den viktigaste faktorn är nog att ha inflytande över sitt eget liv. Undersökningar visar att de som är ”långtidsfriska” anser sig vara friare än andra.
Villaägare har väl stort inflytande över sina liv?
– Det är tvärtom så att hyra ger dig stor frihet! Många väljer att hyra just därför att de vill slippa praktiska bekymmer med bostaden. De vill ha frihet att syssla med andra saker!
 
Fotnot: Ett sammandrag av undersökningen publicerades i julinumret av den amerikanska tidskriften ”Epidemiology”. Artikeln refererades av nyhetsbyrån Reuters Health, som i sin tur refererades av svenska Dagens Medicin. TT:s referat kom några dagar senare.

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär ”Osten” nominerad till Årets vardagshjälte Kommun nobbar nyanlända – slipper straff Elina fann bostads-kompis via Facebook Svårt att hitta studentbostad i Blekinge Nu kan du få avdrag för flytthjälp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.