Annons

Brandman köpte Bodåshusen

Hofors Brandmannen Johnny Steiding från Upplands-Väsby är ny ägare till de tvångsförvaltade hyreshusen i Bodås. Priset: 2,7 miljoner kronor.
Tvångsförvaltningen hävs inte i och med affären. Det är nu upp till nya ägaren att visa hyresnämnden att han är lämpad att ta över som hyresvärd. Foto: Mats Jonsson.

Intresset var stort för att köpa de sex Bodåshusen med i praktiken 30 lägenheter vid tisdagens exekutiva auktion.

Ett 15-tal spekulanter fanns på plats hos Kronofogden i Gävle. Ytterligare ett antal personer satt beredda att lägga bud per telefon från sex kontor i andra delar av landet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Budgivningen började på 2 miljoner kronor, det marknadsvärde som värderingsinstitutet satt på fastigheten. Buden fortsatte sedan snabbt till 2,7 miljoner som blev köpeskilling.

Fordringsägaren Danske Bank accepterade köpesumman utan betänketid. Det gjorde också Kronofogden.

Köpare är ett nystartat företag som kommer att drivas av Johnny Steiding, heltidsarbetande brandman som tidigare drivit fastighetsbolag i liten skala på fritiden och som lade sitt bud per telefon från Kronofogdens kontor i Sundbyberg.

Annons
Läs ocksåTvångsförvaltningen delvis släppt i Bodås

– Den här affären har jag gjort för att ge jobb till ett par personer, sade 50-åringen till Hem & Hyra efteråt.

Han var i övrigt sparsam med kommentarer och förklarade det med att han inte hunnit sätta sig in så djupt i förutsättningarna.

De under många år skandalomsusade hyreshusen i Bodås är av hyresnämnden satt under tvångsförvaltning till juni 2016.

Läs ocksåSkandalhusen i Bodås tvångssäljs av Kronofogden

Det beslutet upphävs inte automatiskt bara för att en ny ägare tillträder i november. Nya ägaren måste gå till hyresnämnden och begära att få ta tillbaka förvaltningen och rätten att ta ut hyra. Därefter får bland annat Hyresgästföreningen chansen att yttra sig över om det är en lämplig hyresvärd.

Annons

– Jag har inte hunnit sätta mig in i vad tvångsförvaltningen innebär ännu, sade Johnny Steiding direkt efter det att affären blev klar.

Enligt taxeringen finns det 35 lägenheter i de sex huskropparna varav två är tomställda. I praktiken är det 30 lägenheter, framkom det på den exekutiva auktionen. Hälften är i dag outhyrda.

– Men det ringer intesserade flera gånger i  veckan, sade tvågsförvaltaren Christer Sigvardsson som svar på fråga från en av spekulanterna.  

Läs också Tvångsförvaltade huseni Bodås har fått ny ägare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.