HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tvångsförvaltningen delvis släppt i Bodås

Hofors Tvångsförvaltningen är nu upphävd för 30 lägenheter i det tidigare misskötta hyresområdet i Bodås. För resterande sex kvarstår tvångsåtgärden i avvaktan på en ny exekutiv auktion.

Redan i mitten av oktober köpte företaget Bonni AB från Upplands-Väsby sex hyreslängor med 30 lägenheter i Bodås på en exekutiv auktion hos Kronofogden i Gävle.

De vanskötta husen hade då varit satta under tvångsförvaltning sedan mars 2014. Ett beslut som inte upphävdes med automatik vid ägarskiftet.

Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparYtterligare en hyresgäst krävs på rekordbelopp efter att ha rökt inomhus. Hyresvärden MKB kräver 337 000 kronor.

I två och en halv månad fick Bonni med ägaren Johnny Steiding, en fastighetsföretagare och brandman, vänta på att ta över förvaltningen.

Men vid årsskiftet upphörde tvångsförvaltningen sedan hyresnämnden i Sundsvall gett sitt klartecken.

– Nya ägaren har lämnat lite uppgifter om sin verksamhet. Hyresgästföreningen har kollat upp företaget och sagt okej liksom förvaltaren, berättar hyresrådet Carl Rydeman.

Läs ocksåHovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Tvångsförvaltningen har skötts av Kungsgårdenföretagaren Christer Sigvardsson. Han har vid överlämningen fått ett gott intryck av personerna i den nya ägarkretsen.

– De verkar väldigt seriösa och har omedelbart satt igång med renovering och uppstädning. Som jag förstått det ska de ha en person på plats, vilket är en stor fördel.

Alla lägenheterna i problemområdet såldes dock inte på den exekutiva auktionen i oktober. Ett hus med sex lägenheter hölls utanför affären eftersom det är en annan bank som har pantbrevet. Tvångsförvaltningen i Christer Sigvardssons regi kvarstår därför tills vidare.

Läs ocksåStal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus

Men även i det fallet förbereds nu en exekutiv auktion hos Kronofogden.

Drygt hälften av lägenheterna i hyreshusområdet i Bodås är i dag outhyrda.

 

Fakta: Bakgrunden

Hyreshusen i Bodås med 36 lägenheter blev i mars 2014 satta under tvångsförvaltning på grund av misskötsel.

Hyresnämnden fråntog Högalid Fastigheter AB rätten att ta ut hyra och sköta förvaltningen. Detta sedan Gävle Energi stängt av värme och hushållsel på grund av en skuld som uppgick till drygt 200 000 kronor.

Högalid sålde sedan fastigheterna till företaget Infoinvest i Nacka AB, som därefter i sin tur bytt ägare utan att kunna återta förvaltningen.

Vid en exekutiv auktion i oktober 2015 köptes sex av husen med totalt 30 lägenhetet av företaget som sedan fick namnet Bonni för 2,7 miljoner kronor.

Läs också Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp Värst 2: Här är värden som drivit över 500 rättsprocesser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.