Annons

Tvångsförvaltade huseni Bodås har fått ny ägare

Hofors Hälften av lägenheterna i de tvångsförvaltade husen i Bodås står nu tomma. Husen har fått en ny ägare, som dock inte verkar vara intresserad av att ta tillbaka skötseln.
Hyreshusen i Bodås som står under tvångsförvaltning har bytt ägare. Något som hyresgästerna inte känner till. Foto: MATS JONSSON, Charles och Käthe Gustafsson tycker att det fungerar ganska bra nu när husen tvångsförvaltas. Men husen skulle behövas renoveras och hälften av lägenheterna saknar hyresgäster. Foto: MATS JONSSON

Förfallet fortsätter i det skandalomsusade hyresområdet i Bodås som sedan i mars är satt under tvångsförvaltning. 17 av 34 lägenheter är i dag outhyrda. Två av längorna är tomställda med avstängd värme och bidrar till att ge området ett lätt ödsligt intryck.

Husen ser härjade ut med flagnande fasader och trasiga fönsterkarmar. Ett fönster med krossat glas i den tomma delen är provisoriskt igenspikat med en träskiva.
Det är stora hål i asfalten och räcket till den branta och hala trappan mellan två av längorna hänger löst och uppgivet.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Behövs kapital

Sedan i mars tvångsförvaltas husen av Sigvardsson Fastigheter. Detta sedan värden Högalid Fastigheter varken skött underhåll eller betalat sina elräkningar.

– Sigvardsson gör så gott han kan. Vi har i alla fall både värme och vatten. Men i övrigt blir bara det allra mest akuta gjort nu när det är som det är, säger hyresgästen Charles Gustafsson.

Läs ocksåHär har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”Hyreshus i Överum.

Han visar ett sprucket fönster som inte blivit bytt och en tallrik som han tvingats lägga över golvbrunnen i badrummet för att förhindra stanken som uppstår när det blir baktryck i det utslitna avloppssystemet kommer ut.

Förvaltaren Christer Sigvardsson bekräftar att renoveringsbehoven är mycket stora.
– I grunden är det bra hus från Sandviktiden med nytt bergvärmesystem och renoverade badrum. Men fönster och fasader måste det göra någonting åt. Det skulle behövas någon som kunde plöja ned lite kapital i det här området.

Själv är han inte intresserad av att ta över.
– Nej, jag har nog med det jag redan har.

Läs ocksåNya lagar 2022: Hyresvärdar kan tvingas sköta om sina hus, rökare kan få böta för fimparEn man med en cigarett i munnen och lagboken.

Nu lutar det dock åt att det snart blir försäljning i alla fall. Antingen i Kronofogdens eller bankens regi.
För när Hem & Hyra tittar närmare på vad som hänt efter beslutet om tvåårig tvångsförvaltning, visar det sig att Högalid Fastigheter inte är kvar som ägare.

Ägare utan nummer

Annons

Hyreshusen på Högalidsvägen och Malmgårdsvägen har för 4,5 miljoner kronor sålts till Infoinvest i Nacka AB. Det är ett företag med bara boxadress och utan telefonnummer som 2012 hade räntekostnader som var nästan dubbelt så stora som företagets hela omsättning.

Styrelseledamot är Anthony Norman, en affärsman från Saltsjöbaden som är engagerad i tiotal bolag med – enligt officiella redovisningar – små intäkter och stora kostnader.

Anthony Norman uppmärksammades senast i affärspressen som vd i Trig Media Group när IT-företaget avnoterades från Aktietorget efter ha redovisat 40 miljoner i förlust under de senaste tre åren.
I stället har nu dotterbolaget Trig Social Media, med Norman som vd även där, noterats på Frankfurtbörsen värderat till 1,4 miljarder kronor.

Hem och Hyra har sökt Anthony Norman för att höra om vilka planer han har för hyreshusen i Bodås. Men de telefonnummer som vi fick tag i visade sig inte längre vara i bruk.
Förmodligen är dock det nya ägarföretagets intresse för fastighetsbeståndet i Bodås obefintligt.

Till Kronofogden

Redan i juni fick Infoinvest första påminnelsen om att det var hög tid att lämna in årsredovisning för 2013. Trots ytterligare två påminnelser har Bolagsverket ännu inte fått in någon redovisning. Förseningsavgiften är obetald och har gått till Kronofogden för indriving.

En tvångslikvidator är redan utsedd. I slutet av januari försätts Infoinvest i likvidation om inte Anthony Norman visat intresse av att rädda verksamheten innan dess. Det blir då försäljning av Bodåshusen genom Kronofogden.

Eventuellt kan det dock hända saker redan tidigare. Enligt uppgifter till Hem och Hyra är nu den kreditgivande banken med pantbreven på väg att agera för att få till en snabb försäljning. Totalt finns det pantbrev för nästan 12 miljoner kronor i fastigheten.

Lugnare i området

Annons

Under tiden som ägarfrågan reds ut fortsätter Christer Sigvardsson att sköta området så gott han kan för de hyresintäkterna han får in.

– Det har blivit bättre. Nu har vi bara hyresgäster som betalar för sig. Dessutom har vi fått ned kostnaden genom att kallställa och flytta om. Det har blivit lugnare i området sedan vi tagit itu med problemen och vi har fått in några nya hyresgäster, säger förvaltaren.

Charles och Käthe Gustafsson tycker det är skandal att de behöver betala drygt 6 500 kronor i hyra för sin stora trea i det skick som husen är i dag. Men paret har inga omedelbara planer på att flytta.

– Vi har samlat på oss så mycket prylar under de 56 år vi varit ihop, så vi drar oss mer och mer för att lämna det här stället, skrattar Käthe.

– Men ser man det krasst är det väl bara att ta hit en Caterpillar och plöja ned alltihop, säger Charles.

Sista kontakten med fastighetsägaren hade hyresgästerna när Högalidbolaget försökte blåsa dem på en extra månadshyra sedan Sigvardsson redan hade tagit över förvaltningen.

Att det nu finns en ny fastighetsägare som heter Infoinvest i Nacka AB har hyresgästerna inte ens hört talas om.

Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.
Det här är en artikel från Hem & Hyras Svarta listan som uppdateras löpande. Se hela listan här.

Läs också Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus Stal smink för 300 000 – nu tar han över tvångsförvaltat hus Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.