HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Skandalhusen i Bodås tvångssäljs av Kronofogden

Hofors De tvångsförvaltade hyreshusen i Bodås säljs på exekutiv auktion i nästa vecka. Fastigheten med de 35 lägenheterna är inför försäljningen värderad till 2 miljoner kronor.
Sex av de totalt sju hyreshusen på Höglidsvägen och Malmgårdsvägen i Bodås är inte längre satta under tvångförvaltning, utan sköts nu av nya ägarföretaget Bonni. Arkivbild.

Turerna har varit många och svårtolkade kring de vanvårdade hyreshusen i gruvbyn Bodås i Hofors med återkommande ägarbyten och officiella företrädare som varit svårtillgängliga för hyresgäster och myndigheter.

Redan förra året var det aktuellt med tvångsmässig försäljning.

Läs ocksåTvångsförvaltningen delvis släppt i Bodås

Fastighetsägaren Infoinvest i Nacka AB ägs i dag av börsnoterade Real Point Investment som sin tur köpt aktierna av Nyhyttan Real AB.

I alla tre styrelserna sitter just nu utlandsbosatta Pierre Durant och Anders Mossberg. Men nya förändringar är på gång inom ägarsfären, kanske redan inför den exekutiva auktionen på tisdag.

– Jag vet att Durant och Mossberg är på väg att begära utträde ur både Infoinvest och Real Point, säger västeråsaren Tony Norelli, som presenterar sig som representant för ägarkretsen.

Läs ocksåBrandman köpte Bodåshusen

Utträdet är föranlett av att börsnoterade Granitporten med bland annat trion Durrant, Mossberg och Norelli har flaggat av en affär som hade inneburit att investmentbolaget blivit största ägare i Real Point.

Därmed är det alltså i dag ännu svårare än tidigare att hitta en fysisk person som mitt i floran av bolagsnamn säger ”ja, jag är ansvarig för husen i Bodås”.

Enligt talesmannen Tony Norelli är ägarkretsen dock mer offer än bov i härvan runt Bodåshusen.

Läs ocksåTvångsförvaltade huseni Bodås har fått ny ägare

– Vi blev själva grundlurade när vi gick in i affären. Den som sålde till oss hade plockat bort stora fakturor från bokföringen. Det visade sig att det fanns cirka 500 000 i obetalda skulder. Dessutom var 17 och inte, som uppgavs, 10 lägenheter tomma. Det var skillnaden mellan vinst eller förlust.

– När vi tagit över blev flera hyresgäster dessutom bortjagade av en person som höll till i området utan att ha hyreskontrakt.  

Vilken har varit din egen roll i Högalidsbolaget och Infoinvest?

– Jag har representerat ägarna utan att ha någon ansvarsställning.

Inför den exekutiva auktionen, initierad av en missnöjd kreditgivare, har de slitna Bodåshusen med 31 tvåor, tre treor och en fyra med en total boarea på 1 888 kvadratmeter värderats till 2 miljoner kronor plus minus 200 000.

Det är inte ens hälften av vad Infoinvest så sent som förra året ska ha betalat Högalid.

– En korrekt värdering med tanke på att man lämnat två huskroppar för fäfot, menar Thony Norelli.

Av värderingsinstitutets protokoll framgår också att två av sex huskroppar är tomställda.  Någon renovering har inte gjorts där. Enligt protokollet har lägenheterna slitna ytor och i allmänhet gamla kök och badrum. Alla husen är i behov av målning. Några rum är fuktskadade efter översvämning. På ett ställe är ett fönster trasigt.

På tisdag kan det komma att avgöras vem som blir nästa ägare till de omskrivna husen. I steg två avgörs det sedan om tvångsförvaltningen ska hävas.

Enligt Thony Norelli väntas ägarkretsen inte bestrida försäljningen.

– Jag äger inte den frågan men generellt är det ju positivt då det kan komma in en stark ägare.

 

 

Fakta: Bakgrunden

Hyreshusen i Bodås med 35 lägenheter tvångsförvaltas sedan mars 2014 av Kungsgårdenföretagaren Christer Sigvardsson.

Hyresnämnden fråntog Högalid Fastigheter AB rätten att ta ut hyra och sköta förvaltningen. Detta sedan Gävle Energi stängt av värme och hushållsel på grund av en skuld som uppgick till cirka 200 000 kronor.

Högalid har sedan sålt fastigheterna till Infoinvest, som i sin tur bytt ägare inom samma företagssfär.

Inför den exekutiva auktionen på tisdag är styrelseledamöterna i moderbolag och dotterbolag på väg att begära utträde.

 

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.