HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Brandtal och höjda arvoden

Skaraborg Bättre betalt för de förtroendevalda i Skaraborg och brandtal av förbundsordförande Marie Linder. Det var lite av ingredienserna när Hyresgästföreningen i Skaraborg höll årsmöte på Kinnekulle.

Det tog ett par år, men nu har Malte Svensson från Skaraborg förslag gått igenom. Nu ska de nio förtroendevalda hyresgästerna som sitter i Hyresgästföreningens Föreningen Skaraborg en hundralapp mer per möte. Mötesarvodet höjs från 200 till 300 kronor per möte.

– Lägger man ner tid på att förbättra boendemiljön för andra så ska det arbetet värderas. Egentligen handlar det ju bara om småpengar. Men det symboliska värdet betyder mycket, sade Malte Svensson.

Läs ocksåFörbundsstyrelsen tar över region Västra Sverige

Men det finns fortfarande förändringar som behöver göras.

– Nu är det bara arvoden för styrelseledamöterna i våra lokala Hyresgästföreningar kvar. Det tycker jag ska införas och det kommer jag att fortsätta att driva, sade Malte Svensson.

Tillsammans med omkring 50 aktiva hyresgäster deltog han i dagens möte högst upp på Kinnekulle. Orsaken är att Hyresgästföreningen i Skaraborg håller årsmöte på Kinnekullegården.

Läs ocksåKalmarföreningen firar hundra år
Dagens årsmöte för Hyresgästföreningen i Skaraborg hölls på hög höjd, på Kinnekullegården

Det blev ett möte där verksamhetsberättelser avhandlades, styrelseledamöter valdes och föreningens värdegrund poängterades.

– För mig är vår värdegrund en riktig hjärtefråga. Det handlar om alla människors lika värde, att vi inte diskriminerar varandra eller tillåter rasism. Ställer man inte upp detta så ska man inte vara förtroendevald i vår förening, sade regionordförande Lennart Derehag.

Dagens gäst var Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Hon kommer med tåg från Stockholm greppade mikrofonen och höll ett brandtal om att Hyresgästföreningen är viktigare än på många år.

Läs ocksåMarie Linder: Jag saknar initiativ i bostadspolitiken

– Tyvärr är vi tillbaka i en situation som rådde på 1950-talet. Unga vuxna är tvungna att bo kvar hos sina föräldrar. Till och med när de själva blir föräldrar. Det måste vi ändra på, sade hon och uppmanade mötesdeltagarna att påverka sina lokala makthavare.

– För att få bukt med bostadsbristen måste vi påverka politiker på alla nivåer. Jag jobbar på central nivå. Men det är lika viktigt att ni skriver insändare i era lokaltidningar och uppmanar era lokala politiker att agera. Det är ni som är experterna på just era hemorter.

Läs också Experten: Tveksamt att konceptrenovera 50 år gamla hus Hyresgästbasen Marie Linder: "Malmö är en delad stad"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.