Annons

Britt-Marie, 85, har 150 meter till tvättstugan – vägras få egen maskin mot högre hyra

Östersund Britt-Marie Andersson har orimligt långt till tvättstugan. Och dessutom två trappor utan hiss på vägen. Trots det nekar Östersundshem att ge henne en tvättmaskin mot högre månadshyra. Se filmen om Britt-Marie och varför hon inte får rätt i frågan om sin tvätt. Hem & Hyra har även undersökt vilka bostadsbolag i Norrland som erbjuder det Britt-Marie efterfrågar.
En dam i en tvättstuga.
Foto: Åsa Eriksson
Ovettigt om tvätt. Britt-Marie tycker att det är konstigt att inte Ötersundshem kan erbjuda henne en egen tvättmaskin i hemmet istället mot en extra avgift.

Det är vinter i Östersund och strax under nollan. Britt-Marie Andersson drar på broddar på skorna för att inte halka på vägen till tvättstugan. Bredvid sig har hon en halvfull Ikeakasse med tvätt.

– Det blir till att tvätta ofta så det inte blir för tungt att bära fram och tillbaka, säger Britt-Marie och kliver ut genom dörren med den blå påsen i ena handen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I den andra har hon en gåstav som stöd på vägen. Ibland lånar hon grannens spark. Trots att det är nysandat idag kan det vara luriga isfläckar under snön.

Enligt praxis och byggregler bör det inte vara mer än 25 meter till gemensamma tvättstugor. Britt-Marie måste gå cirka 150 meter och i två trappor utan hiss.

Hon bor på Frösön i en trea en våning upp i ett tvåvåningshus med loftgång. Britt-Marie flyttade hit från radhuset i Torvalla när hennes man dog.

Läs också1 700 kronor i böter – för kvarglömd tvätt

– Jag har alltid bott ensam sedan dess, men klarar mig själv. Jobba gjorde jag tills för fem år sedan och jag har alltid gillat att hålla i gång kroppen.

Men att tvätta har blivit ett ofrivilligt träningspass.

När Britt-Marie flyttade in 2006 hade hon med sig en egen tvättmaskin och har därför tidigare aldrig bekymrats över avståndet till den allmänna tvättstugan.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

Nu har hennes maskin gett upp. Och vardagslyxen att ha nära till att tvätta har istället blivit oumbärligt då kroppen blivit 16 år äldre.

”Jag kan tänka mig att betala 100-150 kronor”

Att själv köpa en tvättmaskin är en stor kostnad för Britt-Marie och hon skulle hellre vilja att Östersundshem ordnar med en ny mot ett påslag på hyran.

– I min ålder behöver man pengarna till annat, som mediciner till exempel. Men jag är absolut redo att betala 100-150 kronor extra varje månad för att få en tvättmaskin. Det var ju inga problem att få en diskmaskin för en extra kostnad så jag förstår inte varför de inte kan göra likadant med en tvättmaskin. Allt är ju dessutom framdraget, bara att koppla in.

Annons

Men Östersundshem ”har inte tvättmaskin på listan över tillval”, meddelar förvaltningschef Mikael Söderström. Och hyresvärden tycks inte vilja ge med sig.

Britt-Marie Anderssons tvättfråga har manglats både i hyresnämnd och Svea hovrätt. Men hon har fått avslag.

För även om avståndet anses långt så gäller inte praxis. Den tillkom nämligen efter att fastigheten uppfördes och förhållandena har inte förändrats under den tid Britt-Marie bott i lägenheten. Med andra ord så har hennes ”hyresförhållande inte försämrats under hyrestiden” som nämnden skriver i sitt utlåtande.

– Det stämmer ju att kvarteret är detsamma och att tvättstugan ligger där den låg då när jag flyttade in. Det har aldrig stört mig tidigare eftersom jag så sällan använde den när min egen maskin fungerade. Men nu har det blivit ett problem, inte minst för att jag ju är betydligt äldre.

Tvistemålet utgick från bestämmelserna i bygglagstiftningen och Britt-Marie tycker att det blev lite snett och inte riktigt som hon tänkt sig.

– Min avsikt var inte att försöka flytta tvättstugan eller att de ska bygga en ny, så det känns som att fel sak prövades. Jag vill bara få en tvättmaskin mot en högre hyra för att slippa släpa min tvätt. Men det verkar som att jag kommer få fortsätta med det.

Britt-Marie måste sägas vara ”pigg för sin ålder”. Det finns andra i kvarteret som har det mer besvärligt menar hon.

Britt-Marie tänker ändå inte tjura utan försöker se nånting positivt i omaket.
– Man får ju röra på sig och träffar folk på vägen också. Det håller kropp och själ i trim, konstaterar Britt-Marie när hon tillryggalagt de 150 meterna till källaren där tvättstugan är.

Dörren går utåt och det finns inte nog med plats för både henne och tvättpåsen när den öppnas. Britt-Marie får hålla upp påsen i trappen bakom för att kunna pressa sig emellan.

– Ja det här kan de väl ändå försöka ordna kan man tycka… det är för trångt.

När hon kommer hem ska hon ta fram lite nybakade bullar ur frysen.

– Jag brukar ge en påse till sopgubbarna när de kommer. Och till grannar. De blir så glada.

– Jag är faktiskt en rätt snäll hyresgäst att ha med att göra egentligen och har aldrig haft anledning att bråka. Men nu tycker jag att Östersundshem är lite tjuriga faktiskt!

Annons
Dobbar – ett måste mot vinterhalkan.
Tio bostadsbolag i Norrland erbjuder sina hyresgäster egen tvättmaskin – här är listan

Hem & Hyra skickade ut en enkät till kommunala bostadsbolag i Norrland för att se hur grannkommunernas bestämmelser ser ut.

Av de 35 bostadsbolag som deltog i enkäten var det 10 som erbjöd sina hyresgäster en tvättmaskin i hemmet, mot ett påslag på månadshyran.

Avgiften varierar mellan kommunerna, från 70 kronor i Övertorneå till 140 kronor i Sollefteå, Berg och Kramfors.

Krambo, kommunala bostadsbolaget i Kramfors, vill själva installera maskinen – mot en engångskostnad på 3 200 kronor. Timråbo tar 1 500 kronor, medan flera fastighetsbolag installerar en tvättmaskin gratis. Mitthem i Sundsvall tar en avgift på 30 kronor varje månad för installationen.

Erbjuder ni tvättmaskin i bostaden?

Av 35 kommunala bostadsbolag i Norrland svarade 10 ja på frågan:

Bostadsbolag Kostnad kr/mån Installationskrav (nej= ok med annan behörig)
Bergfast 140 Nej
Härjegårdar 115 Nej
Jokkmokkshus 100 Nej
Krambo 140 Ja (kostnad 3 200 kr)
Krokomsbostäder 100 Ja (ingen extra kostnad)
Lulebo 115 Ja (ingen extra kostnad)
Malåbostaden 95 Ja (ingen extra kostnad)
Matarengihem (Övertorneå) 70 Nej
Solatum 70 Ja (ingen extra kostnad)
Överkalixbostäder 120 Nej

Så gjordes undersökningen: 35 av 45 kommunala bostadsbolag deltog i Hem & Hyras enkät (december 2021) som skickades ut till de fyra nordligaste länen: Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Dessa kommuner medverkade inte: Kiruna, Boden, Älvsbyn, Arvidsjaur, Arjeplog, Vindeln, Robertsfors, Lycksele, Dorotea och Nordmaling.

 

Är tvättstugan på väg bort?

Hem & Hyras undersökning visar också att en av fyra allmännyttor ser en trend i att allt färre använder den gemensamma tvättstugan. Totalt (bland 35 bostadsbolags hyreslägenheter) har minst 6 000 hushåll egen tvättmaskin i bostaden. Och det blir allt vanligare. De nya hus som byggs idag har ofta tvättmaskin och diskmaskin i bostaden som standard.

Är tvättstugan på väg bort? Så här tror bostadsbolagen i norr:

 

 

Fakta: Rätt om tvätt: Juristen svarar på några vanliga frågor
Susanna Skogsberg, förbundsjurist, Hyresgästföreningen.

Vilka krav kan hyresgäster ställa på hyresvärden gällande tvätt? Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg ger här svar på några frågor i ämnet.

Om föregående hyresgäst köpt en tvättmaskin som står kvar när nästa flyttar in, är det värdens ansvar att laga den då om den går sönder?
– Ja, för att den då ingår i lägenhetens faciliteter. Om inte värden vill ansvara för maskinen skulle den ha plockats bort innan nästa hyresgäst flyttade in.

Får man tvätta på vilka tider man vill om man har en egen tvättmaskin?
– Hyresgäster har ett ansvar att se till att inte störa sina grannar. Det gäller hela dygnet, men störningar på nätter är extra känsligt. Däremot finns det inga särskilda tider angivna i hyreslagen.

Måste hyresgästen bekosta en maskin själv om det inte finns tvättstuga?
– Nej, det ska finnas möjlighet att tvätta, antingen i en tvättstuga eller genom att det finns tvättmaskin i varje lägenhet.

Värden har installerat en tvättmaskin åt hyresgästen som bodde i lägenheten innan. Kan man begära att den tas bort om man inte vill ha den?
– Om den fanns i lägenheten redan så hör den till. Man kan försöka komma överens med värden om att den tas bort, men inte kräva det.

Kan man kräva att få ha en egen tvättmaskin i lägenheten?
– Det finns ingen lagstadgad rätt att ha tillgång till egen tvättmaskin. Om du köper en själv bör du fråga din hyresvärd innan den kopplas in. Med tanke på om någon skada skulle uppstå är det bäst att fastighetsbolaget kopplar in den, i andra hand någon annan behörig. Uppstår det en vattenskada till exempel kan du stå som ansvarig om installationen visar sig vara felaktig.

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.