Annons

Bygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse

Munkedal Ska Munkbo bygga på Vadholmen eller ej? Frågan splittrar det kommunala bostadsbolaget i Munkedal. Nu väntar styrelsen på ett besked från fullmäktige.
Foto: Karin Gistedt
Bygga eller inte bygga på Vadholmen? Det är frågan som splittrar ledamöterna i kommunala Munkbos styrelse i Munkedal.

Mellan Munkedals centrum och Örekilsparken ligger Vadholmen. Just nu är det en dammig grusplan. Men tanken är att platsen ska förvandlas till en levande plats för boende, centrumliv och service. Kommunen har redan plöjt ner ett antal miljoner för att ordna med vatten, avlopp och minska risken för översvämning av centrala Munkedal i framtiden.

Men politikerna i Munkbos styrelse är oeniga om vilken roll det kommunala bostadsbolaget ska spela i sammanhanget.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag hoppas att Munkbo har byggt både vanliga hyresrätter och ett trygghetsboende på Vadholmen inom ett par år. Det blir perfekt med närhet till vårdcentral och annan service, som också planeras att byggas, säger Said Lundin (S), som är vice ordförande i Munkbos styrelse.

Han tycker att Vadholmen är ett så strategiskt viktigt område för Munkedal att det kommunala bolaget bör vara med och satsa.

– Läget är så bra! Centralt, med närhet till Örekilsälven. Och dessutom ägs ju området redan av kommunen, säger Said Lundin (S).

Annons
Läs ocksåTrädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"John Tizzard, trädgårdsarkitekt.

Det är Socialdemokraterna och Centern som förespråkar byggnation av Munkbo.

Men Moderaterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna är emot. Till Bohusläningen säger Munkbos ordförande Lars Östman (M) att bolaget bör satsa på att renovera de hyreshus man redan har snarare än att bygga nytt. Som exempel nämner Östman renoveringen av området Brudås, som beräknas kosta 100 miljoner kronor, samt renoveringen av bostäder i Hedekas för närmare 30 miljoner.

– Det behöver satsas närmare 100 miljoner på en omfattande renovering i ett område i Munkedal som heter Brudås. Det måste satsas närmare 30 miljoner på renovering av bostäder i Hedekas, säger Lars Östman (M) till Bohusläningen.

Läs ocksåAnn-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”Bengt och Ann-Charlotte Wassenius, Sture och Ann-Christin Sallander, Mars, Trollhättan, Eidar, kollage, KW

Vidare menar Östman att det inte längre finns något intresse av att öppna vårdcentral eller tandläkarklinik på Vadholmen samt att efterfrågan på bostäder i Munkedal kan vara svikande. Att i ett sådant läge satsa på nybyggnation tycker han är allt för riskabelt.

Annons

Socialdemokraterna och Centern har i ett initiativärende föreslagit fullmäktige att göra en direktavvisning av tomt för Munkbo på Vadholmen. Men när frågan togs upp i fullmäktige blev det minoritetsåterremiss med krav på att det först måste utredas vad en byggnation skulle kosta det kommunala bolaget. När den utredningen är gjord blir det fullmäktiges sak att bestämma om Munkbo ska bygga eller ej.

– Vi har ju ett väldigt jämnt läge inom politiken i Munkedal. Så det är osäkert hur det kommer att gå, säger Said Lundin (S)

Läs också Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Kämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken Skräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.