Annons

Norskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: ”Saknar behov”

Munkedal I närmare tio år har det norska paret hyrt en villa med trädgård i Hedekas. Men nu åker de ut. Orsaken, enligt den kommunala värden Munkbo: "De saknar behov av bostaden"
När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.
Foto: Pixabay / AnnaKarin Löwendahl
När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.

Den första augusti 2014 fick det norska paret, som då var i 35-40-årsåldern, tillträde till hyrvillan med tre rum och kök samt den tillhörande trädgården i Hedekas ett par mil norr om Munkedal i Bohuslän. Hyresvärden var det kommunala bolaget Munkbo med totalt 516 lägenheter.

Men den femte januari i år sade Munkbo upp kontraktet. Något som meddelades paret via rekommenderat brev samt publicering i Post- och inrikes Tidningar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Orsaken till uppsägningen är, enligt Munkbo, att paret saknar behov av lägenheten då de har sitt boende tillgodosett på annat håll.

Annons

När tiden gick utan att paret flyttade ut valde Munkbo att vända sig till hyresnämnden i Göteborg. Innan det blev dags för förhandling där nådde dock de båda parterna en förlikning. Uppgörelsen innebär att kontraktet är uppsagt från och med den sista april men att paret har fram till den sista maj innan de ska ha lämnat bostaden.

Av förlikningsavtalet framgår att det paret är bosatt i Sarpsborg i den sydöstra delen av Norge.

Annons
Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.
Fakta: Skäl för uppsägning
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.
Läs också Hyresgästen "stoppade huvudet i sanden" - är skyldig värden över 100 000 kronor Så svårt är det för funktionsnedsatta att byta lägenhet: "Ett boende på nåder" Ann-Louise, 47, är fast i lägenheten efter hjärnblödningen - nekades förtur: "Måste härifrån" Hyresvärden ville ha tillbaka lägenheten för att ha närmare till sjukhus – barnfamilj vägrade flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.