Annons

Norskt par åker ut från hyrvilla i Bohuslän – Kommunala värden: ”Saknar behov”

Munkedal I närmare tio år har det norska paret hyrt en villa med trädgård i Hedekas. Men nu åker de ut. Orsaken, enligt den kommunala värden Munkbo: "De saknar behov av bostaden"
När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.
Foto: Pixabay / AnnaKarin Löwendahl
När Munkbo upptäckte att det norska paret inte hade behov av sin hyresvilla vände de sig till Hyresnämnden för att få kontraktet uppsagt.

Den första augusti 2014 fick det norska paret, som då var i 35-40-årsåldern, tillträde till hyrvillan med tre rum och kök samt den tillhörande trädgården i Hedekas ett par mil norr om Munkedal i Bohuslän. Hyresvärden var det kommunala bolaget Munkbo med totalt 516 lägenheter.

Men den femte januari i år sade Munkbo upp kontraktet. Något som meddelades paret via rekommenderat brev samt publicering i Post- och inrikes Tidningar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Orsaken till uppsägningen är, enligt Munkbo, att paret saknar behov av lägenheten då de har sitt boende tillgodosett på annat håll.

Annons

När tiden gick utan att paret flyttade ut valde Munkbo att vända sig till hyresnämnden i Göteborg. Innan det blev dags för förhandling där nådde dock de båda parterna en förlikning. Uppgörelsen innebär att kontraktet är uppsagt från och med den sista april men att paret har fram till den sista maj innan de ska ha lämnat bostaden.

Av förlikningsavtalet framgår att det paret är bosatt i Sarpsborg i den sydöstra delen av Norge.

Annons
Läs ocksåKvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran
Fakta: Skäl för uppsägning
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt, eller om du inte har behov av lägenheten.
Läs också Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras" Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Granne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.