Annons

Bygger om trots outhyrda lägenheter

Göteborg ​Samtidigt som gemensamma utrymmen försvinner står flera lägenheter tomma i huset i bostadsbristens Göteborg. En ekvation som hyresgästerna inte får att gå ihop.

​- Hade Wallenstam hyrt ut de lägenheter bolaget redan har här i huset hade vi kanske inte sagt så mycket, säger Gerd Nyman och Ann-Louise Karlgren, som båda bott i huset på Nordhemsgatan i dryga 20 år.
– Men nu tar man det ena gemensamma utrymmet efter det andra och bygger om till lägenheter, samtidigt som det är fem av drygt trettio lägenheter som står tomma på de här två sammanbyggda gårdarna och har gjort så en längre tid. För oss är det obegripligt.

Annons
Först krympte vindsförråden till förmån för etagelägenheter, sedan byggdes hobbyrummet om till en etta. Nu har också cykelrummet försvunnit och ska ersättas av ett ”cykelhus” på nedre gården. I stället ska det bli lägenhet i det tidigare cykelrummet.
Gerd Nyman och Ann-Louise Karlgren anser att förlusten av gemensamma utrymmen ger en sämre boendestandard och har därför krävt att det också ska slå igenom på hyresnivån. Samtidigt har de svårt att förstå varför ingen av husets nuvarande hyresgäster har tillåtits att byta till någon av de tomma lägenheterna.
– Själv ville jag gärna byta min trea mot en trea en våning upp eftersom den är betydligt ljusare men jag fick precis som flera andra nej, berättar Ann-Louise Karlgren.
– Wallenstam säger att lägenheterna behövs för att evakuera hyresgäster när andra hus renoveras men i så fall kan de väl lika gärna använda den lägenhet jag lämnar vid ett byte.
Enligt Wallenstam är förklaringen till att lägenheter står tomma att företaget planerar omfattande renoveringar i andra områden och behöver kunna evakuera hyresgäster under ombyggnadstiden.
– Vi ska under de närmaste tre åren modernisera omkring 200 lägenheter, berättar Thomas Dahl, vice vd hos Lennart Wallenstam Byggnads AB.
–  För att klara att evakuera hyresgästerna under ombyggnadstiden behöver vi ha ett mindre antal tomma lägenheter i andra områden.
Att gemensamma utrymmen samtidigt byggs om till lägenheter beror enligt Thomas Dahl på att Wallenstam vill bidra till att minska bostadsbristen i Göteborg. Han säger också att det inte alls är omöjligt för hyresgästerna på Nordhemsgatan att kunna byta lägenhet inom huset.
– Men i det enda fall jag känner till där en hyrersgäst ansökt om ett byte så var lägenheten redan bortlovad som evakueringslägenhet och därför var vi tvungna att säga nej.

Annons
Läs också Lånestrategier för hyresgäster Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.