HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Byggkostnader fortsätter att öka

Nyheter Kostnaderna för att bygga flerbostadshus har ökat med närmare 4 procent det senaste året.
Byggkostnaderna ökar på grund av högkonjunkturen.
Byggkostnaderna ökar på grund av högkonjunkturen.

Under det senaste året har kostnaden för att bygga flerfamiljshus ökat med 3,9 procent, visar de senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån, SCB. En starkt bidragande orsak är byggmaterialkostnaden som steg med 4,2 procent. För armeringsstål och trävaror handlar det om 7,5 respektive 7 procent högre kostnader än i mars 2018.

Byggherrekostnaderna, som även de ingår i totalen, har ökat med drygt 6 procent de senaste 12 månaderna, bland annat till följd av högre ränta.

Läs ocksåAllmännyttans byggkostnader har rusat i höjden

Även transport- och energikostnader ökade. För elektricitet blev ökningen mer än 20 procent, medan kostnaden för diesel har ökat med 11 procent.

 

Läs också Utredning: Kommuners särkrav fördyrar bostadsbyggen Gemensamma nordiska regler ska ge billigare bostäder Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.