HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Allmännyttans byggkostnader har rusat i höjden

Nyheter De allmännyttiga bostadsbolagens byggkostnader har ökat med nästan 50 procent på tre år, enligt en ny rapport från Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo.
Allmännyttans byggkostnader har ökat med hela 48 procent mellan 2015 och 2018.

– Vi har haft en ökning som inte motsvarar något annat vi har sett tidigare, säger Jonas Högset, chef för Fastighet och boende vid Sabo.

Ökningen kan inte förklaras med förändrad standard, regeländringar eller ökade markpriser utan beror bland annat på bristande konkurrens, menar han.

Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

Den svenska bostadsmarknaden domineras av fyra byggbolag – NCC, JM, Skanska och Peab.

– Men även produktiviteten är ett stort problem. Hade produktiviteten inom byggbranschen varit högre hade kostnaderna varit lägre, säger Jonas Högset.

De kommunala bostadsbolagen har svårare att få in anbud när bostäder ska byggas.

Läs ocksåKämpade för nybygge på granntomten - nu jämnas hans eget hus med marken

– Det var flera upphandlingar där vi inte fick ett enda anbud, påpekar Jonas Högset.

Sabos rapport visar att andelen av allmännyttans upphandlingar som bara fick en enda anbudsgivare ökade från 18 procent till 28 procent mellan 2015 och 2017.

– Man kan bråka om ansvaret men det är alltid beställaren som måste driva utvecklingen. Det kommer bubbla mer i svensk byggbransch om det kommer in fler anbud från utländska entreprenörer, säger Johan Hedelin, chef för avdelningen för analys vid Konkurrensverket.

Läs ocksåSkräddaren satsar på Muraren - "Vi bygger nytt för att våra lägenheter inte räcker till"

Han menar att man också borde titta mer på kostnader för byggmaterial och transporter.

– Transporterna är en stor del av kostnaderna, speciellt om man ska frakta stora delar av prefabricerade hus.

Martin Hofverberg, chefsekonom på Hyresgästföreningen, säger att de höga byggkostnaderna innebär att hyrorna blir högre för hyresrätter.

– Eller så blir det bara bostadsrätter som kan byggas till de priserna.

Han påpekar att samma leverantörer som ger anbud till de kommunala bostadsbolagen vet vad de kan få från en bostadsrättsproducent.

– Det krävs smartare upphandlingar och serietillverkade hus inom allmännyttan, precis som Sabo pekar på. Det är olika sätt för enskilda aktörer att pressa ned kostnader, säger Martin Hofverberg.

Han menar att det också krävs förmånliga statliga topplån så att branschen, i stället för att dra i bromsen, kan fortsätta bygga hyresrätter till rimliga priser.

– Att hålla uppe byggtakten är på sikt det som ger förutsättningar för en fungerande konkurrens och lägre priser, säger han.

Läs också Bygge på Vadholmen splittrar Munkbos styrelse Vattenverk kan sätta käppar i hjulet för Edethus byggplaner

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.