Annons

Byggstart för Kopparhusen

Norrköping Bygget är i gång av det nya kvarteret Kopparhusen. På tomtmarken vid Kungsgatan i Norrköping ska Hyresbostäder uppföra drygt 150 hyreslägenheter.
Foto: Hyresbostäder
Den planerade bebyggelsen i kvarteret Kopparhusen i Norrköping.

På den tidigare parkeringsplatsen vid korsningen Kungsgatan och St Persgatan pågår full byggverksamhet. Här ska ett nytt stadskvarter växa fram med plats för kontor, restauranger, butiker och bostäder. Bakom satsningen står fastighetsbolaget Klövern och kommunägda Hyresbostäder.

Hyresbostäder kommer hyra ut cirka 40 av de nya lägenheterna i form av tvåor, treor och fyror. Men den största delen av de nya bostäderna kommer rikta sig till studenter och forskare vid universitetet och hyras ut av dotterbolaget Studentbo. En nyhet blir de 14 stycken kombolägenheterna som kommer att erbjuda en ny typ av studentboende i Norrköping.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

— Det innebär att fyra studenter har varsitt rum men delar på ett kök och ett vardagsrum. Det är ny en form av kollektivboende som vi ser att det finns en efterfrågan på bland studenter. Erfarenheterna från andra håll är väldigt goda, förklarar Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Utöver kombolägenheterna kommer det även uppföras 56 stycken studentlägenheter i form av ettor och tvåor. Det nya kvarteret kommer att byggas i etapper och är planerat att stå helt klart senast 2021.

Annons

— Målbilden är att den första etappen med studentbostäderna ska stå klara till vårterminen 2019 om allt går som planerat, säger Lars Löfgren.

Läs ocksåNy satsning ska lyfta utsatta stadsdelar: "Det gäller att spräcka bubblorna"Två män står framför en byggnad i Klockaretorpet centrum.

Byggnaderna ska uppfylla kriterierna för miljöbyggnad silver, vilket bland annat innebär krav på låg energiförbrukning och materialval. Husen har dock vållat en del diskussion kring det miljövänliga i att använda koppar som fasadmaterial. Men enligt Hyresbostäder råder det en missuppfattning om att koppar ska användas vid bygget.

— Namnet Kopparhusen har föranlett att man tror vi kommer använda koppar som material. Vi för fortfarande en diskussion kring materialvalet och vi kommer inte använda något som är miljömässigt skadligt, förklarar Lars Löfgren.

Annons

Vilka hyrorna blir för de nya bostäderna är ännu inte klart.

Läs ocksåNorrköpingshyror höjs med 5,3 procent: "Inget att bli lycklig över"Hyresgäst och Hyresbostäder i Norrköping
Läs också Anitas värd vill höja hyran med 11 procent: ”Helt orimligt” Löser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit” Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.