Annons

Chanslös när värden rustar

Sundbyberg Hyresgästers skydd mot oönskade renoveringar och efterföljande hyreshöjningar är svagt. Om man inte kommer överens finns det inte mycket att hoppas på i hyresnämnden.

Anitha Gunnarsson flyttade in i en nyrenoverad lägenhet på Götgatan i Sundbyberg för knappt två år sedan. I somras kom beskedet att lägenheten ska totalrenoveras, igen.

– Jag känner mest en besvikelse. När jag tänker på grannar som kanske inte har råd att bo kvar, då gör det ont i hjärtat, säger Anitha Gunnarsson.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Bara en hyresgäst har godkänt renoveringen i första etappen. Så hyresvärden Förvaltaren har gått till hyresnämnden för att få tillstånd att bygga om.

Hyreslagens regler om ombyggnad har gällt sedan 1 april 2002. Hyresvärden behövde sedan tidigare hyresgästens tillstånd för att få bygga om, men lagen ändrades för att ge hyresgästerna större inflytande.

Redan efter ett par år tillsätter regeringen en utredning för att ta reda på om lagändringen fått effekt. Hyresnämnder och hovrätt gick nämligen fortfarande nästan helt på hyresvärdens linje. Men innan utredningen startat lades den ner. Den då nytillträdda alliansregeringen ansåg att det fanns en bra balans mellan fastighetsägarnas och hyresgästernas olika intresse.

Annons
Läs ocksåHar du hamnat i bråk med värden? Så fungerar hyresnämndenBilden visar en lagbok och en domarklubba.

Nu är det dags igen. Sedan i höstas utreder riksdagsledamot Agneta Börjesson (MP) hur hyresgästers inflytande ska stärkas.

– Det behövs en satsning på fler, och attraktiva, hyresrätter. Och man får ett mer attraktivt boende om hyresgäster får mer inflytande, har hon tidigare sagt till Hem & Hyra.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är expert i utredningen.

Läs ocksåHyresgäst slipper betala värdens rättegångskostnader – "ovanligt ärende"– Bilden är tvådelad. Ena delen visar den rosa, vackra stenbyggnaden där Svea hovrätt håller till. Den andra delen är ett porträtt på hyresrådet Vanja Lycke. Hon tittar in i kameran och ler lite.

– Vi har hur mycket material som helst som visar att hyresgästen i praktiken inte har något inflytande alls när det kommer till en hyresnämndsprocess.

Annons

Många hyresgäster blir också förvånade över att de inte får veta vad upprustningen kostar innan de tar ställning.

– Det tycker jag inte de ska acceptera. Vår principiella inställning är att hyresvärden bör presentera sitt yrkande. Men det är inte något som diskuteras i utredningen ännu, säger Susanna Skogsberg.

Läs också Folkbokförd i bostadsrätt i 30 år – får ändå behålla hyreskontrakt Multisjuka Fatana och hennes make kastas ut – först i kö på samma lägenhet men har för låg inkomst Hyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.