HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Chanslös när värden rustar

Sundbyberg Hyresgästers skydd mot oönskade renoveringar och efterföljande hyreshöjningar är svagt. Om man inte kommer överens finns det inte mycket att hoppas på i hyresnämnden.

Anitha Gunnarsson flyttade in i en nyrenoverad lägenhet på Götgatan i Sundbyberg för knappt två år sedan. I somras kom beskedet att lägenheten ska totalrenoveras, igen.

– Jag känner mest en besvikelse. När jag tänker på grannar som kanske inte har råd att bo kvar, då gör det ont i hjärtat, säger Anitha Gunnarsson.

Läs ocksåÄndrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Bara en hyresgäst har godkänt renoveringen i första etappen. Så hyresvärden Förvaltaren har gått till hyresnämnden för att få tillstånd att bygga om.

Hyreslagens regler om ombyggnad har gällt sedan 1 april 2002. Hyresvärden behövde sedan tidigare hyresgästens tillstånd för att få bygga om, men lagen ändrades för att ge hyresgästerna större inflytande.

Redan efter ett par år tillsätter regeringen en utredning för att ta reda på om lagändringen fått effekt. Hyresnämnder och hovrätt gick nämligen fortfarande nästan helt på hyresvärdens linje. Men innan utredningen startat lades den ner. Den då nytillträdda alliansregeringen ansåg att det fanns en bra balans mellan fastighetsägarnas och hyresgästernas olika intresse.

Läs ocksåKnuffade och skrek åt sina grannar – kvinna blir uppsagd för andra gången av Uppsalahem

Nu är det dags igen. Sedan i höstas utreder riksdagsledamot Agneta Börjesson (MP) hur hyresgästers inflytande ska stärkas.

– Det behövs en satsning på fler, och attraktiva, hyresrätter. Och man får ett mer attraktivt boende om hyresgäster får mer inflytande, har hon tidigare sagt till Hem & Hyra.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Susanna Skogsberg är expert i utredningen.

Läs ocksåBombmannen fick komma tillbaka - nu rasar grannarna: "Jävligt obehagligt"Åsa och Katarina är rädda för grannen, som dömts för att ha haft explosiva ämnen i sin bostad. Bland annat hittade polisen 40 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong.

– Vi har hur mycket material som helst som visar att hyresgästen i praktiken inte har något inflytande alls när det kommer till en hyresnämndsprocess.

Många hyresgäster blir också förvånade över att de inte får veta vad upprustningen kostar innan de tar ställning.

– Det tycker jag inte de ska acceptera. Vår principiella inställning är att hyresvärden bör presentera sitt yrkande. Men det är inte något som diskuteras i utredningen ännu, säger Susanna Skogsberg.

Läs också Värdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut" Sopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.