HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Cia coachar somaliska hyresgäster till bandy-VM

Borlänge Cia Embretsen skriver inte bara manus och regisserar, hon är skridskocoach också. Cia tränar det nybildade somaliska bandylandslaget som har sin bas i Borlänge.

22 somalier, de flesta hyresgäster på Tjärna Ängar i Borlänge, stod på is för första gången i augusti. De började med inlines i maj och redan från start var siktet inställt på att bilda ett landslag som ska delta i bandy VM i Irkutsk i Sibirien sista veckan i januari.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om Cia, kulturpristagare i förra hemkommunen Rättvik, regissör och konståkningstränare och nu hyresgäst i Falun, högskolestudent och sedan i somras alltså även skridskocoach för det somaliska bandylandslaget.

Läs ocksåDitt hem är hennes jobb

I oktober fanns det äntligen åkbar is på Tunet och då flyttade Cia träningen dit.

– Vi började med att träna hur en tar sig upp om en ramlat och sedan har vi tränat ren skridskoåkning först en dag och nu tre dagar i veckan, säger Cia som tränat nybörjare förr men aldrig nybörjare som aldrig sett vare sig is eller skridskor tidigare.

Initiativet till landslaget kommer från Borlängeföretagaren Patrik Andersson som ser laget och VM-satsningen mer som ett integrationsprojekt än som en sporthändelse. Erfarna bandyspelarna Pelle Fosshaug och Sebastian Dahl tränar laget. Men Cia har alltså huvudansvaret för skridskoåkningen.

Läs ocksåHyresgäster får fortsätta betala för tv-kanaler som försvann

Vad har varit svårast att lära ut?
– Vi har övat mycket på att stanna men nu kan alla det och vi jobbar mest med bakåtåkningen. Och att åka framåt och med översteg har de koll på nu.

Har det varit många skador?
– Nej, de har klarat sig mycket bra men visst har det blivit en hel del blåmärken.

Hur är det att vara kvinna i den mansdominerade bandyvärlden?
– Det har inte varit några problem men spelarna har berättat att det är första gången som de har haft en kvinnlig chef. Det har varit övervägande skratt och vi har haft väldigt roligt på träningarna. 

Läs ocksåHallstahem lottar ut presentkort

Hur går det i Sibirien tror du?
– Resultatmässigt kommer det inte att bli några större framgångar men det är upplevelsen och sammanhållningen som är det viktiga. Och jag hoppas att lagen vi ska möta, Japan, Ukraina och Tyskland som alla har spelare som stått på skridskor längre än ett halvår, ska vara justa och inse att de kommer att kunna vinna utan tacklingar!

Vad händer efter VM är allt över då?
– Nej, vi har redan bestämt att vi ska ställa upp i nästa VM också och spelarna kommer att kunna gå in i lag här hemma så småningom. 

På fredag spelar det somaliska landslaget en vänskapsmatch mot Borlänge All Stars?
– Det var tänkt att Allstars skulle bli ett ”gubblag” men de fick visst inte ihop nog många gubbar så jag vet faktiskt inte vilka spelare vi får möta. Det ska bli spännande i alla fall, säger Cia.

Det somaliska landslaget har redan väckt stort intresse, laget är omskrivet i såväl Expressen som Wallstreet Journal och TV-profilerna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson spelar in en film om den som får premiär 6 juni.

Läs också I skånska Hyllinge blev husdrömmen hyresrätter Levande laboratorium - för hyresgästers transporter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.