Annons

Cigarettbrand förstörde kök – hyresgästen ställs inför rätta

Malmö Mannen tömde ett askfat i soporna utan att kontrollera om glöden var ordentligt släckt. “Allmänfarlig vårdslöshet”, enligt åklagaren som nu har åtalat hyresgästen.

Klockan 20.57 på kvällen larmades räddningstjänsten till hyreshuset i södra Malmö. Boende i huset hade strax före det upptäckt rök i trapphuset och slagit larm.

Fönstret till en av lägenheterna var sotigt på insidan när räddningstjänsten anlände och när rökdykare gick in i bostaden upptäckte de att köket stod i lågor. Branden inträffade våren 2015 och nu åtalas hyresgästen för allmänfarlig vårdslöshet. Rent konkret innebär det att han inte är misstänkt för att ha tänt på med flit men att han varit så oförsiktig att det är brottsligt.
Polisens förundersökning pekar mot att branden startade i en sophink under diskbänken. Enligt åtalet tömde mannen ett askfat i soporna under diskbänken utan att kontrollera om det fanns glöd kvar eller inte. Men det gjorde det. Elden fick fäste och delar av köket brann upp. Hela lägenheten fick rökskador.
Enligt räddningstjänstens sakkunnigutlåtande är det troligt att branden hade kunnat sprida sig vidare till hela lägenheten om den inte hade släckts. På grund av husets konstruktion är det mindre troligt att elden skulle letat sig vidare in till grannarna. Röken tog sig däremot ut ur bostaden och det i sig är en fara för andra boende i huset.
Mannen som bodde i lägenheten har erkänt brott och har berättat för polisen hur han tömde ut askfatet i soporna strax efter att ha rökt den sista cigaretten. Nu riskerar han upp till sex månaders fängelse, om han döms.

Den ekonomiska biten är redan löst och värden, Stena Fastigheter, har inga krav gentemot hyresgästen. Värdens försäkring täckte upp för sanerings- och renoveringskostnader efter branden och hyresgästens hemförsäkring betalade värdens självrisk. Mannens kontrakt för lägenheten har inte påverkats av händelsen.

Annons
Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Två personer omkom i lägenhetsbrand i Östersund: "Fruktansvärt tragiskt" Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen Knark för miljoner i frysen – då blev pensionären uppsagd Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.