Annons

Dålig kommunal samordning orsak till bostadskris

Piteå Många kommuner i Sveriges klarar inte av att planera för bostadsbyggandet. Därför har vi en så stor brist på bostäder, sa Barbro Engman, Hyresgästföreningen ordförande, vid en debatt på Nolia i Piteå på tisdagen. Fastighetsägarnas vd Reinhold Lennebo höll delvis med.

​Tisdagen på Stora Nolia-mässan gick under temat boende och Hyresgästföreningen var värd under dagen. Bland annat arrangerades en debatt mellan partipolitiker och företrädare för Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen.

Annons
Debatten handlade bland annat om hur det ska sättas fart på bostadsbyggandet. Statliga subventioner trodde inte Fastighetsägarnas Reinhold Lennebo på.
 
– Nej, det vore helt fel. Subventioner skapar ingen långsiktighet på marknaden. Marknaden måste själv klarar upp- och nedgångar.
 
Riksdagsledamoten Anti Avsan (M) från Huddinge höll med.
 
– I dag finns det en djup insikt hos alla att subventioner inte fungerar. Det har alla insett utom vänsterpartiet, sa Avsan och gav en känga till debattkollegan Tamara Spiric (V) från Umeå som kontrade:
 
– Vi kommer att sätta igång bostadsbyggandet redan i oktober när vi vinner valet, sa Spiric.
 
Kommunpolitiker måste ta ansvar
Ett annat sätt att få fart på byggandet är, enligt Barbro Engman, Hyresgästföreningen, att få kommunpolitiker att ta sitt ansvar.
 
– Visst är det riksdagen som måste ge villkoren för bostadsmarknaden. Men samtidigt måste jag säga att jag rest runt till en mängd kommuner och pratat med politiker och tjänstemän i många år och sett att på flera håll har man ingen planering för bostadsförsörjningen, sa Barbro Engman, HGF.
 
Engman sade vidare att alla verkar vara överens om att bostadsbristen är ett elände och att något måste göras.
 
– Men vem ska ta tag i det. Här har de kommunala politikerna ett stort ansvar, menade Engman och fick medhåll av Anti Avsan.
 
– Det är fel att komma med krav på statliga subventioner när det i själva verket är lokala politiker som inte skött sig, sa Anti Avsan.
 
– Vi måste tydliggöra sambanden mellan inflyttning, samhällsutveckling och bostadsbyggande för politiker på lokal nivå. I dag ser man på många håll inte de sambanden, sa Reinhold Lennebo, Fastighetsägarna.
 
Debatten pågick i en timme och lockade ett 100-tal besökare. Mest applåder från publiken fick rap-artisten Behrang Miri som bland annat drog exempel från miljonprogramsområden i Malmö.
Dagens andra debatt om vem som har ansvaret när ett hyreshus drabbas av mögelskador eller andra problem lockade betydligt färre.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Var fjärde ung vuxen bor kvar hos föräldrarna - de flesta mot sin vilja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.