Annons

Dåligt rykte – ingen bostad

Gotland Om du bedöms som stökig av din hyresvärd och vill byta kan det vara kört. De flesta hyresvärdar gör inte bara en ekonomisk koll. De kräver även goda referenser.
Foto: Jenny Knutsson
Jonna Schulin tycker att värdar ska ta referenser, men ser också problem och risker med det.

Den privata hyresvärden Graflunds, som förvaltar cirka
1 900 lägenheter i Norrköping och 1 400 i Linköping, ser allvarligt på om en person som söker lägenhet har varit störande i ett tidigare boende. Bolaget kräver goda referenser från tidigare hyresvärd.

– När man söker bostad hos oss, får man tala om vem man tidigare hyrt utav och då får man också veta att det är för att vi ska kontrollera hur man skött sig, både när det gäller hyresinbetalningar och eventuella störningar, säger Anitha Wretling, Graflunds informationschef.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hon fortsätter:

– Får vi veta att det varit störningar så bedömer vi det så pass allvarligt att det inte kan kompenseras med god ekonomi. Vi har befintliga hyresgäster som vi värnar om när vi tar in en ny granne. Det här gör vi för att vi vill förebygga problem, så att de som bor hos oss ska känna sig trygga.

Får man möjlighet att bemöta en dålig referens, det kanske är så att det skurit sig med förra värden?

Läs ocksåKraftig ökning av sökande när fler kan få lägenhet i Göteborg

– Vi utgår från att när vi tar uppgifter hyresvärdar emellan så är det korrekta uppgifter, precis som vi lämnar korrekta uppgifter om dem som bott hos oss, säger Anitha Wretling.

Annons

Hur ofta nekar ni lägenhet på grund av uppgift om störningar?

– Det är väldigt sällan. Det är mycket vanligare att man inte blir godkänd för att man inte skött sina betalningar. Men det är faktiskt så att de allra flesta sköter sitt boende, både när det gäller störningar och ekonomi, säger Anitha Wretling.

Läs ocksåSabo: Orimligt med hårda uthyrningskrav

Både Norrköping och Linköping, där Graflunds verkar, är orter som växer och där efterfrågan på bostäder är stor. För en liten värd i en kommun där invånarantalet sviktar är läget ofta ett annat.

Fredrik Hallin äger och hyr ut ett 20-tal lägenheter i Ödeshög. Eftersom verksamheten är så liten är han inte bland de värdar som har fått Hem & Hyras enkät. Han tycker att det hade varit svårt att svara på den. I hans fall varierar kraven på blivande hyresgäster beroende på uthyrningsläget.

– Vi hyresvärdar ställer färre frågor ju fler tomma lägenheter vi har. Ibland blir det problem, men har man svårt att hyra ut sina lägenheter så måste man chansa ibland, säger han.

Annons

Jonna Schulin bor i Norsholm och ser både för- och nackdelar med krav på referenser. Hon tycker att det skulle kännas tryggt att veta att nya grannar inte stört tidigare. Men hon ser också ett problem; att även någon som inte förtjänat det kan få dåliga referenser.

– Men jag är mest positiv, säger hon.

Kräver ni goda referenser?

Fakta: Inte bara inkomst räknas

Hem & Hyra har kartlagt hur vanligt det är att bostadsbolag kräver goda referenser av dig som hyresgäst innan kontraktet skrivs på. Alla kommunala bostadsbolag, samt de största privata hyresvärdarna i Östergötlands och Gotlands län har tillfrågats.
Av 21 bostadsbolag som besvarat enkäten i de båda länen är det fyra som svarar att de inte kräver referenser. Sex värdar gör det ibland. Bolag som svarat ja, kräver goda referenser från tidigare hyresvärd och i vissa fall även från arbetsgivare.
Samtliga bolag gör även någon form av ekonomisk prövning.
Några privata värdar, som Graflunds och HSB Grannskapsgårdar, har lägenheter i flera kommuner.

Läs också Karlshamnsbostäder lättar på hårda uthyrningskrav Hyresgästerna ökar sitt inflytande i Landskrona Skuld hos kronofogden – inte längre ett problem hos HFAB

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.