Annons

Där politik påverkar mest – röstar vi minst

Örebro För människor med lägre inkomst, kortare utbildning och som bor i hyreshus kan politiska beslut vända upp och ner på vardagen. Ändå: där politiken påverkar mest, röstar vi minst.
Foto: Monika Steczò
Att valdeltagandet är lågt i hyresområden är en klassfråga, inte en etnisk fråga, betonar forskaren Terence Fell.

Vivalla och Nya Hjärsta. Det är två stadsdelar som ligger intill varandra, med ett litet skogsområde emellan sig. Men det är mer än skogen som skiljer dem åt.

I Örebro kommun är det de två stadsdelar med störst skillnader. Hyresgästerna i Vivalla östra hade kommunens högsta andel soffliggare i valet 2010: 33,2  procent lät bli att rösta. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Medan endast 7,7 procent av villaägarna i  Nya Hjärsta östra struntade i att rösta.

Men olikheterna stannar inte där. För valdeltagandet visar sig enligt statistiken från Statistiska centralbyrån, SCB, gå hand i hand med hur höga inkomster och hur hög utbildning människorna i ett bostadsområde har: ju mindre en människa tjänar och ju kortare utbildning – desto oftare struntar man i att rösta.  

På så sätt får i praktiken villaägare med hög inkomst större inflytande över den politik som ska styra över det kommunala bostadsbolaget. Liksom över den med känsligare ekonomi.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Ayescha Özturk och några andra startade ”Vivallapartiet” efter förra valet. Och även om partiet upplösts och inte går att rösta på längre, tror hon att de väckte en politisk medvetenhet hos många Vivallabor som hon hoppas visar sig i höstens val.

För politiken finns ju här –mitt i våra bostadsområden: hur dyra ska renoveringarna vara? Ska skogen försvinna om det byggs?

När hon berättar om hur hon tycker politiker behandlar Vivalla, påminner det mest om hur föräldrar med missriktad omtanke curlar sina barn. Om det ändras kanske valdeltagandet kan bli högre.

Annons
Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Vivalla har blivit ett samhälle i samhället. Politikerna måste sluta att bestämma saker uppifrån. För nu är oerhört svårt att få bort känslan av ”vi och dom” när man konsekvent blir behandlade som att vi skulle vara lite dummare, säger hon.

Statsvetaren Terence Fell som är forskare på Mälardalens högskola i Västerås tycker inte att det är konstigt att valdeltagandet är lägre i stora hyresområden.

– I hyresrätt bor fler personer som är arbetslösa och låginkomsttagare. Allt det hänger ihop. De som har mest att vinna på att rösta har inte tid, de har fullt upp med att klara av vardagen, menar han.

Han betonar att ingenting är statiskt och att den som är resurssvag mycket väl senare kan komma att tillhöra eliten.

– Bostadspolitik borde vara allra viktigast för de resurssvaga. Men de som berörs mest har inte tid – de har fullt upp med att söka jobb.

Här har politikerna ett stort ansvar, enligt Fell.

– Politikerna har misslyckats med att engagera de här medborgarna. De borde åka ut till vanliga områden och översätta politiken till vardagsnära problem – då går de lättare att förstå, säger han.

Annons

Andreas är 30 år och bor i ett hyresområde i Karlstad och har aldrig röstat i ett val.

– Men i år funderar jag på att rösta. Då blir det nog på Sd. Men vi får se, säger han.

Varför tror du att färre röstar i hyresområden?

– Folk som bor så här tjänar mindre och är inte så intresserade av politik. Man borde ju kanske vara det eftersom det de bestämmer påverkar folk här mer. Men jag tror många har så mycket annat skit att tänka på att det där inte känns viktigt, säger Andreas.

Här kan du hitta kartor med SCBs statistik från din valkrets i Örebro län.
Gör så här för att få fram ditt valdistrikt:

  1. Klicka på ”Välj region” och ”Svealand” och ”Örebro län” längst uppe till höger. Klicka till på det vita fältet i mitten om kartan inte laddas.
  2. Välj din kommun eller använd zoom-verktyget till vänster för att komma närmare i kartan.
  3. Klicka på ”Vyer” uppe i mitten (i samma område där du ställde in region och län). Välj ”Valdetaljer” och klicka sedan på ditt valdistrikt och så visar sig en lista med valdeltagande, utbildningsnivå, inkomstnivå med mera.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.