Annons

Datornörden som blev ”fastighetskung”

Sandviken Christer Sigvardsson kallas fastighetskung i Ovansjö. Men själv känner han sig mer som psykolog. Att vara hyresvärd handlar mer om att möta människor än att sköta hus.
Foto: Mats Jonsson
,

Det började som ett litet hobbyprojekt för den då Sandvikanställde datornörden som gillade att snickra på hus och ville ha mer att göra på fritiden.

I år, när Sigvardsson Fastigheter tioårsjubilerar, är Christer sedan flera år tillbaka hyresvärd på heltid med 148 bostäder, 14 lokaler och fyra anställda.

Företaget – som gått in i kommundelar där kommunala Sandvikenhus gått ut – mår bra med allt uthyrt, lång kö, sund ekonomi och toppresultat i Hyresgästföreningens kundundersökning.

Hemligheten? Närheten, fingertoppskänslan och det med åren växande intresset för att hantera relationer.

– När jag gick in i det här trodde jag att det mest handlade om att ta hand om hus. Men jag har lärt mig att det i ännu större utsträckning handlar om att möta människor på rätt sätt, hur man ger besked och hur det kan uppfattas av olika personer. Ibland känner man sig lite som en psykolog.

Ge ett exempel?

– Det kan handla om en enkel sak som att en hyresgäst är besviken på att grannen inte hälsar. Då får man gå in och förklara att det kanske inte alls behöver ligga någon medveten avsikt bakom, utan att grannen säkert bara haft uppmärksamheten på annat håll.

Känner du alla hyresgäster till utseendet?

– Ja, det gör jag. Jag vill veta vika som bor hos oss och ser till att träffa alla innan de flyttar in. När jag sedan möter dem ute så känner jag igen dem.

Hur har du lyckats i kommundelar som Sandvikenhus gett upp?

– Det behöver inte bli lika storskaligt med stora upphandlingar när jag gör någonting åt husen. Jag kan sätta in rätt åtgärder där de verkligen behövs. Det gäller att ha fingertoppskänsla.

Känner du dig som en fastighetskung?

– Ha, ha. Nej, det gör jag inte. Det låter för stort.

Hur kom det sig att du började göra egna datorprogram redan som tolvåring?

– Det var inte så vanligt med datorer på den tiden (1982) och det fanns inte så många program att skaffa, så då var det bara att sätta igång och göra egna. Sedan blev det mitt jobb. I dag är jag inte lika road av datorer. Det är för mycket som borde fungera som inte gör det.

Är du en typiskt self made man?

– Ja, det kan man säga. Jag har alltid gillat att lära mig nya saker och hitta på egna lösningar.

Vad är jobbigast med att vara hyresvärd?

– Allt pappersarbete. Den delen underskattade jag när jag gav mig in i den här branschen.

När är jobbet som roligast?
– När hyresgäster spontant berättar att de är nöjda med någonting som vi gjort. Då blir man glad och sporrad.

Fakta: Christer Sigvardsson

Ålder: 45 år.

Familj: Hustrun Maria och tre barn, 23, 18 och 13 år gamla.

Bor själv: På en gammal jordbruksfastighet i Backberg utanför Kungsgården.

Aktuell: Tioårsjubilerande hyresvärd med hus i Kungsgården, Åshammar och Storvik. Många av fastigheterna har tidigare ingått i Sandvikenhus bestånd.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.