Annons

De anklagas för fusk i bostadskön med hjälp av bulvaner – flera hyresgäster kan vräkas

Malmö De hade låga löner eller kort tid i bostadskön. Hyresvärden anklagar tre Malmöbor för att ha använt andra personers uppgifter för att komma över lägenheter. Nu kan deras hyreskontrakt rivas.
Eva Rosengren på MKB, en MKB-skylt och en kölappshållare.
Foto: Pär Johansson MKB/Anders Paulsson
Eva Rosengren är chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden.

Tre olika hyresgäster i Malmö anklagas för att ha fuskat sig till hyreskontrakt. MKB, det kommunala bostadsbolaget och en av landets största allmännyttor, har därför sagt upp alla tre och deras fall kommer att prövas i hyresnämnden.

Enligt MKB har alla tre hyresgäster fått hjälp av en ”medsökande” som fungerat som en bulvan. MKB anser att bulvanerna antingen har gett de utpekade köfuskarna extra kötid eller ökat på deras inkomster. På så vis har de kunnat söka en dyrare lägenhet än vad de egentligen skulle godkännas för eller fått en lägenhet som krävt längre kötid än vad de egentligen har haft. Det rör sig om lägenheter i områdena Hermodsdal, Västra hamnen och Limhamn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Malmövy
De tre aktuella lägenheterna ligger i Malmöområdena Hermodsdal, Limhamn och Västra hamnen.

Enligt MKB har det gått till så här:

  • En 39-årig kvinna hade stått i bostadskön i nio år men hade för låg inkomst. En man kopplades på hennes sökprofil i bostadskön sommaren 2022 och drygt en månad senare kunde kvinnan skriva på hyreskontrakt för en fyrarumslägenhet. Mannen har varken varit folkbokförd eller bott i lägenheten, menar MKB.
  • En 47-årig man kopplade ihop sig med en person som redan bodde hos MKB och som därmed kunde räkna sin boendetid som kötid. På det viset fick mannen en lägenhet genom den befintliga hyresgästens kötid. Men de hade aldrig för avsikt att bo ihop, som MKB ser det.
  • En 27-årig kvinna hade köat sedan 2018 men hade för låg inkomst. I början av 2022 registrerade sig en nära anhörig till kvinnan som medsökande och några månader senare fick kvinnan en trerummare. Den anhörige skrev sig på lägenheten under två månader men MKB menar att de aldrig hade för avsikt att bo ihop. Efter de två månaderna folkbokförde sig den anhörige återigen på sin tidigare adress.

Inte första köfusket med hjälp av bulvaner

Det är inte första gången hyresgäster anklagas för att använda bulvaner för att fuska sig till hyreskontrakt i Malmö. För två år sedan sade MKB upp tre hyresgäster som, enligt värden, hade fått hjälp av anhöriga att få lägenheter.

Eva Rosengren, chef på MKB och MKB-flaggor utanför hyreshus.
MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, anklagar tre hyresgäster för att ha fuskat sig till lägenhetskontrakt. Eva Rosengren är chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden.

Eva Rosengren, chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden, säger att den här typen av fusk blir allt vanligare.

– Vi ser sådana här ärenden oftare och oftare. Men det kan också ha att göra med att vi letar mer aktivt och därför upptäcker dem. Just de fall som är aktuella nu upptäckte vi i samband med att hyresgästerna själva ville överlåta sina kontrakt. Men i andra fall händer det när vi kontrollerar folkbokföringsadresser, säger Eva Rosengren.

Annons
Läs ocksåSå använde kvinnan sin brors kötid – tvåbarnsfamiljen vräks efter fusketMKB-flaggor och röd hållare med kölappar.

Men får man inte överlåta kontrakt till sin sambo till exempel?

– Jo, det får man. Men det förutsätter att man faktiskt har bott tillsammans. Vi menar att man i de här fallen har skaffat sig hyreskontrakt på oriktiga grunder. Det handlar om att man inte har haft tillräcklig kötid eller inkomst och genom att ha en medsökande fuskat sig till kontraktet. Vi anser inte att man har skaffat sig lägenheten för att bo tillsammans, det har aldrig varit avsikten. Men vi får se vilken bedömning hyresnämnden gör, säger Eva Rosengren.

”Uppförsbacke för hyresvärden”

Att lämna vilseledande uppgifter när man söker lägenhet kan mycket riktigt vara grund för uppsägning. Det säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen. Men bevisbördan ligger på hyresvärden.

Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningens Malmökontor
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningens Malmökontor.

– Hyreskontraktet kan upphöra men det är en uppförsbacke för hyresvärden att bevisa att det inte har handlat om ett riktigt samboförhållande. Det är inte helt lätt. Hyresvärden har ju ingen insyn i hyresgästens relation. Och hyresvärdar kan uppfatta det som fusk när det inte har handlat om det, säger Josephine Stensson.

Annons

Vid en prövning i hyresnämnden måste värden visa både att uppgifterna varit vilseledande och att värdens intresse av lägenheten är större än för den som nu bor där.

– Hela bevisbördan vilar på hyresvärden, säger Josephine Stensson.

Läs ocksåJournalist förlorar hyreskontrakt – bor i Turkiet enligt domstolen

Hem & Hyra har inte kunnat nå de utpekade hyresgästerna.

Fakta: Kan jag bli uppsagd?

Lagbok

  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst MEN du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller normalt bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt.
  • Enligt lagen kan det också finnas andra skäl till att en hyresgäst förlorar sitt kontrakt. Men uppsägningen måste ändå ske på ”saklig” grund.
Läs också Familj förlorar halva bostaden – hyresgäster med dubbla kontrakt synade Ljög om jobb – döms till böter för lägenhetsfusk Safija ställer upp för barnen med kramar och djur

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.