Annons

De ger aldrig upp kampen

Markaryd Vesna Semler och Jan-Erik Petersson gnabbas i hennes kök. Hon tycker att han ska lugna sig, men Janne brusar lätt upp.– Jag är uppväxt här och tycker inte att man ska bli utkörd från sin hembygd.
För det är så han tycker att det känns. All Nordics hyresgäster har fått utstå mycket. Gång på gång har de blivit utan vatten och värme och de har flera gånger fått frågan om varför de inte flyttar. Janne har två söner som bor hos honom ibland när de slipper frysa och Vesna har tre barn som också flyttar fram och tillbaka mellan henne och pappan.
 
Vesna och Janne är de två som hela tiden stått i frontlinjen och fört hyresgästernas talan. Oförtrutet har de ringt otaliga samtal och genomfört otaliga intervjuer i medierna.
– Vi vill att sanningen ska fram. De som kunde ha gjort något, varför har de inte gjort mer? Varför blev det som det blev? säger Vesna.
– Ja, det är någonting som inte stämmer. Och det ska fram, tycker Janne.
Ingen av dem tänker ge upp. Trots att många i deras situation skulle tappat sugen för länge sedan. Så här har de hållit på i två år nu. Men det är envisheten som driver dem. Och stödet från grannarna.
– Vi har pratat med alla här och det är ingen som vill flytta till Strömsnäsbruk, säger Janne.
 
I Traryd, där många av dem bott hela sitt liv, finns nämligen inga lägenheter att få tag i. Utom de som står tomma i All Nordics hus.
– Vi kommer att fortsätta. I alla fall jag. För vi trivs här och vill bo kvar här och det ska ingen annan förstöra, säger Vesna.
Varför trivs ni då?
– Okej, man trivs inte med jävelskap, men i sin lägenhet. Jag har bott 19 år i Traryd och jag tänker inte flytta. I alla fall inte på grund av All Nordic.
Har det kommit ut något bra av det här?
– Nej, vad då? Det har tagit oss väldigt hårt psykiskt det här, säger Janne.
Han och Vesna var vänner förut, men sedan alla problemen började har de umgåtts alltmer. Precis som med övriga hyresgäster som ofta samlas hemma hos varandra.
– Det har blivit väldigt stark sammanhållning här och alla säger samma sak: ”vi ska inte bli tvingade härifrån”.

Annons
Fakta: Detta har hänt


Markarydsbostäder sålde fastigheterna för tre år sedan.Ägarna Michael Vienberg och sedan All Nordic har varit svåra att nå och har slarvat med sina räkningar så att vatten och värme stängts av.I december begärdes All Nordic i konkurs.

Läs också Guide till hemförsäkringar Förvaltare rustar upp All Nordics fastigheter Konkursansökan för All Nordic lämnas in i morgon Hyresgästföreningen betalar olja ur egen ficka All Nordic i konkurs nästa vecka All Nordic har begärts i likvidation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.