Annons

De gräver för 34 nya lägenheter

Motala Platen fortsätter förtätningen i Gamla stan i Motala. Medan bygget av 42 nya lägenheter fortfarande pågår ett par kvarter bort så togs på måndagen det första spadtaget för ytterligare 34.

Denna gång är det två tomter vid Bispmotalagatan-Nedre Kaptensgatan och Bispmotalagatan-Nedre Styrmansgatan som ska bebyggas med ett hyreshus på varje.

— Det blir 17 lägenheter per hus, berättar Ulf-Henrik Östlund, marknadschef hos kommunala Bostadsstiftelsen Platen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Husen blir i stort sett identiska med första etappen, men antalet lägenheter är något färre i etapp två. Enligt Ulf-Henrik Östlund har det med tomternas beskaffenhet att göra.

— Första etappen byggs på tomter som lutar betydligt mer vilket vi fick lösa med en suterrängvåning med ettor.

Att det blir färre ettor i andra etappen ser han inte som någon nackdel.

Annons
Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

— Det är lite mindre tryck just på nybyggda ettor och vi har två kvar som är outhyrda i första etappen. Men det är ett halvår kvar till inflyttning så jag är inte orolig, vi kommer att hyra ut de med innan det är dags för inflyttning 1 december.

Satsningen kostar cirka 50 miljoner kronor per hus. Vd Lars Åke Landén konstaterar att Platen märker av att det är högkonjunktur i byggbranschen och att byggpriserna har gått upp. Han berättar att Platen undersökt möjligheterna att hitta en billigare lösning, som till exempel kombohus, men att det i så fall hade krävt en detaljplaneändring.

— I så fall hade vi behövt börja om från början, säger han.

Läs ocksåVem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

Hyrorna är förhandlade med Hyresgästföreningen och ligger på mellan 6 800 och 13 400 kronor i månaden, beroende på lägenhetsstorlek. Den största och dyraste lägenheten är en fyra på 106 kvadratmeter och Platen undersöker nu om det är möjligt att göra om den till två mindre lägenheter i stället.

— Vi är inte säkra på att det går att hyra ut den här till det priset i Motala, säger Ulf-Henrik Östlund.

Annons

Platens nya styrelseordförande Daniel Starkengren (M), som var med och tog det första symboliska spadtaget, räknar med att detta bara är det första av flera spadtag att vänta under innevarande mandatperiod. Näst på tur står en satsning vid Facklan i närheten av Luxorområdet.

Hur stort är behovet av nya bostäder i Motala?

— Vi har ju inte några konkreta siffror på det, men etapp ett är nästan helt uthyrd och jag fick höra i dag att det är någon som redan har ställt sig i kö för de här som vi börjar bygga nu nu, så behovet finns definitivt, säger Daniel Starkengren.

Läs också Trebarnsfamilj vräks efter bränder, vattenskada och barnens knivlek Nils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till jul Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.