Annons

De håller ogräset borta på sommaren

Vadstena När den ordinarie personalen tar semester är det My, Mohammed och andra ungdomar som ser till att gräset inte blir för högt i bostadsområdena.
Foto: Jakob Kindesjö
, , ,

Mohammed Alhabib stänger av trimmern och drar med handen över ansiktet. Det är varmt ute, runt 25 grader. Någon går förbi med en glass i handen. Men för Mohammed får glassen vänta, åtminstone några timmar till.

Mohammed Alhabib från Motala är en av 13 unga som under sommaren bland annat ser till att papperskorgarna töms, gräset klipps och ogräset rensas bort i Vadstena Fastighets AB:s bostadsområden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är andra året i rad som han sommarjobbar hos Vadstenas största hyresvärd.

– Det är ett jätteroligt jobb, väldigt varierande. Jag träffar så många människor som bor här. Och det känns som att jag gör nytta. Det blir fint. Jag försöker göra fint i alla fall, säger han och petar undan en prästkrage som sticker ut över gräsmattan för att rädda den från att bli trimmerns byte.

Till hösten fortsätter han sina lärarstudier i Halmstad, men under sommaren tycker han att det är det bra att kunna jobba och tjäna lite extra pengar. Att jobbet dessutom är mestadels utomhus är en skön bonus.

Läs ocksåSommarjobbade hos hyresvärden: "Man får en bild av vuxenlivet"Hoppsan! Alen Jusić har fått olja på sig.

Ungdomarna får lön enligt kollektivavtal, beroende på hur gamla de är. En 19-åring får 101 kronor i timmen plus semesterersättning. För den som fyllt 20 är timlönen 123 kronor. Det motsvarar en månadslön på cirka 20 500 kronor.

– Helt okej för mig som är student, tycker Mohammed.

Vadstena Fastighets AB, VFAB, anställer bara sommarjobbare som fyllt 18 år.

Läs ocksåTelge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga"

– Det är en arbetsmiljöfråga. De måste få köra våra maskiner, säger vd Lars Larenius.

Annons

Han berättar att man från företagets sida håller hårt på att även sommarpersonalen följer alla säkerhetsföreskrifter och använder skyddsutrustning.

– Det spelar ingen roll om man bara ska åka 200 meter med en flakmoppe. Hjälmen ska på, säger han.

Den som slarvar riskerar att bli av med jobbet. Än har det inte hänt.

Han brukar också påpeka att ungdomarna hela tiden måste tänka på att de är hyresvärdens representanter när de är arbetsklädda.

– Det är inte så bra att lägga sig under ett träd på gården och slappa även om man har rast. För det vet ju inte hyresgästerna. Om man vill vila på rasten är det bättre att åka till kommunförrådet och göra det.

Där har sommarjobbarna sin samlingspunkt. VFAB ansvarar inte bara för de egna bostadsområdena, utan sköter även fastigheter och utemiljö åt kommunen.

Bolaget behöver inte annonsera för att få sommarvikarier.

– Nej, det sköter sig själv. Ungdomarna hör av sig till oss. Ansökningarna brukar börja ramla in redan i februari. Det är inte många av dem som har släktingar som jobbar hos oss, säger Lars Larenius.

Annons

Liksom Mohammed Alhabib arbetar Vadstenabon My Eriksson hos VFAB för andra året i rad.

– Jag har varit arbetslös ett tag och har känt hur alla dagliga rutiner försvunnit. Det är jättetråkigt.

Hon uppskattar därför att vara tvungen att gå upp tidigt och tömma papperskorgar i stället för att ligga på badstranden.

– Vi jobbar mellan 7 och 16, så jag hinner ju det också, säger hon.

När det regnar är jobbet, av naturliga skäl, inte lika roligt.

– Men det enda som är riktigt tråkigt är väl den här fantastiska bonnbrännan man får, säger My Eriksson.

Hon rullar upp t-shirtens ärm och visar skarven mellan blek hud och mycket solbränd hud.

Läs också Så blir din hyra 2021 i Östergötland Här fick 90 unga hyresgäster jobb I Halland finns många sommarjobb hos hyresvärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.