Annons

Telge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: ”Vi vet att de här jobben är viktiga”

Stockholm Sommarlovet har börjat och i många bostadsområden syns ungdomar som målar, plockar skräp och rensar rabatter. Telge Bostäder och Telge Hovsjö ger 200 ungdomar jobb under sommaren. Se vilka värdar som toppar Hem & Hyras lista och erbjuder flest sommarjobb.
Foto: Charlie Olofsson
"Det känns bra att få arbetslivserfarenhet och jag tycker om att vara utomhus," säger Sabir Shamozada.

Ungdomarna med orangea tröjor sticker ut i Södertälje-stadsdelen Hovsjö. Sabir Shamozada, 17 år, rensar ogräs i en stor rabatt.

− Det är lite jobbigt, men det känns bra att få arbetslivserfarenhet och jag tycker om att vara utomhus, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Några andra i hans arbetslag plockar skräp i stora svarta sopsäckar.

− Ingen av oss kommer någonsin slänga skräp på marken igen. Kanske tänker andra hyresgäster likadant nu när de ser att vi jobbar så hårt med att plocka upp, säger Sabir Shamozada.

Det är hans tredje dag på jobbet hos hyresvärden Telge Bostäder, som sticker ut i Hem & Hyras kartläggning. De tar in 200 ungdomar den här sommaren, vilket är markant fler än de andra hyresvärdarna. Ändå har de dragit ner antalet. Under 2018 och 2019 anställdes 500 sommarjobbare. På grund av en omorganisering och pandemiläget har de inte kunnat ordna lokaler till så många, förklarar Gülseren Büyükbalik, chef för social hållbarhet på Telge Bostäder.

Läs ocksåHFAB i Halmstad prisas för sommarjobb

− Ungdomarna måste ha någonstans där de kan vila, gå på toaletten, dricka vatten och värma sin mat utan att det blir för trångt, säger hon.

Sabir Shamozada har fått sommarjobb genom Telge Bostäder. Telge Bostäder och Telge Hovsjö sticker ut i Hem & Hyras kartläggning. De tar in 200 ungdomar den här sommaren, vilket är markant fler än de andra hyresvärdarna i länet.
Viktig samhällsinsats

De andra hyresvärdarna i Hem & Hyras kartläggning erbjuder sommarjobb till allt ifrån noll eller några stycken till drygt hundra ungdomar.

Armada erbjuder inga sommarjobb för unga. Bolaget säger att de inte har lika stort behov av extra personal under sommaren som tidigare.

Annons
Läs ocksåHundratals unga ska sommarjobba hos hyresvärdarna

– Vi är en liten organisation och nu när flera delvis arbetar på distans på grund av pandemin så har vi svårt att kunna ta emot och handleda sommarjobbare, säger Mikael Dahlberg, vd, Armada.

Men många hyresvärdar ser det som att de gör en viktig samhällsinsats när de erbjuder sommarjobb. Ofta rekryteras i första hand ungdomar som bor i närområdet och vissa värdar anställer bara ungdomar som bor i deras egna fastigheter.

För Telge Bostäder gäller att sommarjobbarna ska vara skrivna i Södertälje kommun.

− Vi vet att de här jobben är viktiga för Södertäljeungdomarna. Många bor i socioekonomiskt utsatta områden och alla har inte möjlighet att resa eller göra andra aktiviteter under sommaren. Genom jobbet får de chans att tjäna lite pengar och lära känna andra ungdomar samtidigt som de rustar upp området, säger Gülseren Büyükbalik.

Sommarjobbarna hos Telge Bostäder är i åldern 16-17 år. De jobbar sex timmar per dag i tre veckor och har en lön på 70 kronor i timmen. För att strukturen kring sommarjobbarna ska fungera har hyresvärden även anställt 13 äldre ungdomar som arbetsledare och tre samordnare.

Gülseren Büyükbalik berättar att sommarjobbarnas insats uppskattas mycket av de som bor i hyreshusen.

− Vi ser att det de gör tas extra väl omhand. Ingen drar upp buskarna som de har satt och det blir inget klotter på en bänk som de har jobbat med att slipa och måla.

Annons
”Det är roligt att ha något att göra och man lär känna de som man jobbar med,” säger Alexander Turker.
Utsmyckar returstation

I Hovsjö kommer sommarjobbarna främst att syssla med trädgårdsarbete och målarjobb. Det är den typen av arbetsuppgifter som de flesta hyresvärdarna behöver hjälp med under sommaren men vissa har lite mer innovativa projekt. Familjebostäder har till exempel anställt tio ungdomar som ska utsmycka en returstation. Ungdomarna är konstintresserade och skrivna i Rinkeby eller Kista, där returstationen ligger. De kommer att handledas av Remake-bolaget och temat för konstutsmyckningen är miljö och återbruk.

En annan hyresvärd som har ett lite annorlunda upplägg är Solna-hyresvärden Signalisten. Drygt hälften av deras sommarjobbare, 15 stycken, är anställda som ”aktivitetsfixare”. Dessa har sökt sommarjobb utifrån egna projekt som de nu håller på att genomföra. Det handlar om aktiviteter för boende i kommunen. I år kommer det bland annat att arrangeras seniordans, fotboll och odling för barn.

Även Sollentunahem har ett lite annorlunda upplägg på sina sommarjobb. Förra året började de med något som de kallar för Sollentunahems juniorlag. Det innebär att ungdomarna som anställs på sommaren även får chans till extrajobb under resten av året.

För sommarjobbarna i Hovsjö börjar det närma sig lunch, men först ska lite mer trädgårdsarbete hinnas med. Alexander Turker, 17 år, visar uteplatsen där han och de andra i hans arbetslag har rensat ogräs mellan plattorna.

− Jag gillar det här jobbet. Det är roligt att ha något att göra och man lär känna de som man jobbar med, säger han.

Fakta: Så många sommarjobbare anställer hyresvärdarna
Telge Bostäder och Telge Hovsjö 200
Förvaltaren 110
Svenska Bostäder 102
Familjebostäder 100
Botkyrkabyggen 100
Stockholmshem 99
Tyresö Bostäder 78
Haninge Bostäder 75
Väsbyhem 73
Järfällahus 32
Huge Bostäder 30
Signalisten 25
Nykvarnsbostäder 24
Ekerö Bostäder 16
Micasa 16
Sigtunahem 15
Sollentunahem 14
Värmdöbostäder 4
Armada 0
Nynäshamnsbostäder ej svarat
Upplands-Brohus ej svarat
Läs också Ungdomar skapar sina egna sommarjobb Telge Bostäder höjer hyran med 5,95 procent – får extrahöjning för 2023 Oväntat besked - hyresgäster med höga hyror slipper hyreshöjning i två år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.