Annons

Fler unga i Stockholm får sommarjobb genom kommunen – Yasmina säljer glass

Stockholm På en äng i södra Stockholm driver 25 ungdomar en festival med kafé, glassbar och aktiviteter för barn. Bakom initiativet står hyresgäster i området som vill skapa trygghet, ge unga arbete och nya erfarenheter. ”Ett skönt första jobb,” säger 15-åriga Yasmina Takerroumt.
Yasmina Takerroumt
Foto: Ida Karlsson
Yasmina Takerroumt, 15, har fått sommarjobb på festivalen i Sätra under tre veckor. Hon är en av över 9 400 unga som har fått feriejobb genom Stockholms stad i år.

Remas hit ”Calm down” strömmar ur högtalaren på gräsmattan. Himlen är klarblå och värmen pressande. Glassugna flockas runt tältet på en äng i Sätra där unga driver ett kafé under sommaren.

Det är ett lokalt initiativ som stöttas av bland annat Hyresgästföreningen och ett antal bostadsbolag. Feriearbetarna får anställning genom Stockholms stad för att arbeta med festivalen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Yasmina Takerroumt skopar upp glass och lämnar över bägaren till en kund. Hon och de andra driver kaféet och har hand om aktiviteter för barn och unga under tre veckor.

Glass, chips, dryck och popcorn säljs för en billig peng. Bäst säljer glassen.

Awa Singateh
Awa Singateh, 16, häller upp popcorn i en bägare. ”Det här är ett jättebra första jobb. Det är mycket självständighet men behöver du hjälp finns det alltid någon att fråga,” säger hon.

– Många kommer hit och svalkar sig. Vi är generösa med glassen. Vi försöker konkurrera ut Sätra centrum de här veckorna, säger handledaren Rawand Chiyai och skrattar.

Fotboll och boxning

Raber Abdulkerim, 18, berättar att han rullar ner glassvagnen från Hyresgästföreningens lokal varje dag. Stolar och bord kommer också därifrån.

Varje dag sätts festivalen upp och varje kväll plockas den ner av feriearbetarna.

På festivalen finns sportaktiviteter som fotboll, badminton, boxning och bågskytte. Sällskapsspel och biljardbord står i skuggan av träden. Ansiktsmålning, pyssel och hantverk finns vid ett annat bord. Alla aktiviteter är gratis.

Läs ocksåTelge Bostäder erbjuder flest sommarjobb: "Vi vet att de här jobben är viktiga"

Unga driver festivalen

Rawand Chiyai, 21, är född och uppvuxen i Sätra och arbetar som handledare för feriearbetarna.

Annons
Rawand Chiyai
Rawand Chiyai, 21, arbetar för fjärde året i rad som handledare för feriearbetarna i Sätra.

– Ungdomarna driver festivalen. De tar egna initiativ och ser till att allt flyter på som det ska. Vi har många stjärnor, berättar han.

I en whatsappgrupp kan de som jobbar komma med förslag på varor att köpa in eller nya aktiviteter.

Läs ocksåSommarjobbade hos hyresvärden: "Man får en bild av vuxenlivet"Hoppsan! Alen Jusić har fått olja på sig.

Vädret en utmaning

Rawand Chiyai säger att en utmaning är vädret eftersom allting sker utomhus.

– Man vet aldrig när det börjar regna. Är det en småskur väntar vi under tälten men börjar det ösregna måste vi tyvärr stänga ner festivalen.

Sätraveckorna
Rayan Chaudhry, Raber Abdulkerim, Awa Singateh och Yasmina Takerroumt sköter utomhuskaféet i Sätra tillsammans med handledaren Rawand Chiyai.

Karin Ölander som är aktiv i Hyresgästföreningen berättar hur hennes mamma Lena Ölander tog initiativ till satsningen för flera år sedan.

Det som först var Sätradagen med artister och karuseller har blivit Sätraveckorna och är ett stort arrangemang som börjar planeras redan i februari.

Mycket tid går åt till att hitta sponsorer, söka tillstånd, planera inköp och logistik.

– Vi skulle vilja ha en scen med artister också, men scen, ljus och ljud är dyrt, säger Karin Ölander.

Annons

Fler jobb och tryggare miljö

Sedan hennes mamma gick bort förra året har Karin Ölander blivit en drivande kraft bakom festivalen.

– Vår belöning är att det är så uppskattat. Vi förvaltar min mammas vision. Hon var mycket för gemenskap och att bygga broar, säger Karin Ölander.

– Lena ville skapa en festival som också ger jobb till unga och en tryggare miljö för familjerna som bor här, säger Rawand Chiyai.

Flera som har arbetat på festivalen har kunnat använda erfarenheten när de sökt andra jobb, berättar han.

Yasmina Takerroumt tycker att det bästa med jobbet är samarbetet, att ta hand om barnen och att kunna vara ute i solen.

– Det är ett skönt första jobb med en blandning av att ha roligt och jobba. Handledarna ger oss mycket ansvar. Det blir roligare när vi får vara med och bestämma, säger hon.

Fakta: Över 9 400 unga har fått sommarjobb genom kommunen – högsta siffran på fem år
År Feriearbetare
2024* 9474
2023 9055
2022 8480
2021 8112
2020 6832

*Siffran för 2024 kan bli ännu högre då handläggning av anställningarna fortfarande pågår.

Källa: Stockholms stad

Läs också Gårdsteater i Örebro – "ett sätt att minska ensamheten" Här fick 90 unga hyresgäster jobb I Halland finns många sommarjobb hos hyresvärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.