Annons

”De ska få veta att vi finns”

Göteborg Hyresgästerna i Rannebergen mobiliserar för fullt mot planerna på att sälja 289 kommunala lägenheter till Victoria Park. När kommunfullmäktige sammanträder nästa vecka kommer fyra hyrda bussar att köra demonstranter in till Gustav Adolfs torg.
Foto: Gustaf Görfelt
Camilla Liljeblad, Madeleine Åman Freijs, Rebecca Andersen, Emma Liljeblad och Ann-Mari Gustafsson hoppas få ihop minst 1 000 namnunderskrifter mot affären i Rannebergen. "Det är redan jättemånga som skrivit under. Även de som bor i villorna är emot det här" säger Madeleine Åman Freijs (i mitten).

Madeleine Åman Freijs bor på Fjällhavren. Det är ett av de två stora husblock som kan komma att byta ägare från Bostadsbolaget till Victoria Park om affären går igenom. Hon är inte medlem i Hyresgästföreningen och har aldrig engagerat sig politiskt tidigare. Men nu sitter hon med i den demonstrationsgrupp som Rannebergens lokala hyresgästförening startat.

– Just nu är det väldigt mycket förberedelser inför den 23:e. De ska få veta att vi finns. Det är inte bara vi i husen som påverkas av det här, det är hela Rannebergen, säger Madeleine Åman Freijs.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Demonstrationsgruppen är en av flera arbetsgrupper som bildats sedan försäljningsplanerna först blev kända den 20 oktober och ett fullsatt protestmöte hölls. Det finns också en påverkansgrupp som skriver till politikerna, en grupp som är ansvarig för namninsamling, samt en barngrupp. Det berättar Camilla Liljeblad, ordförande i LH Rannebergen.

– Barngruppen hade möte här i måndags. Det var 17 barn som fick måla och skriva ner det de tänker och känner, och det tänker vi också skicka in. Det här går ju ut även över barnen, säger Camilla Liljeblad.

Stämningen i Hyresgästföreningens lokal på Fjällveronikan 9 är upprörd och kamplysten. Alla närvarande är övertygade om att Victoria Park skulle vara en sämre hyresvärd än Bostadsbolaget.

Läs ocksåKommunala lägenheter i Angered kan säljas till kritiserat bolag

Det är inte långt till Lövgärdet där Victoria Park redan äger 1 300 lägenheter. Uppfattningen är att förvaltningen där är sämre, och ska man få något gjort ordentligt så läggs det på hyran.

Annons

– De tänker bara på pengar. Det finns privata värdar och det finns privata, om man säger så. Och Victoria Park hör inte till de bättre, säger Madeleine Åman Freijs.

Victoria Parks metod att systematiskt renovera lägenheter och höja hyran när någon flyttar ut får också kritik. Bolaget accepterar inte heller hyresgäster som lever på försörjningsstöd och har högre inkomstkrav än de flesta.

Läs ocksåOro i Rannebergen: ”Vi vill inte ha in Victoria Park”

– Vem som helst får inte flytta in hos dem, säger Madeleine Åman Freijs.

Hon och de andra ser Rannebergen som en testballong inför kommande större försäljningar av allmännyttans bestånd, något som de borgerliga partierna i kommunfullmäktige länge velat ska äga rum. Ilskan mot den kommunala bostadskoncernen Framtiden och dess ordförande Lars Johansson (S) är stor.

– De säger till mig att jag kan få flytta om jag vill, men var finns alla de lägenheterna? Det är inte alls säkert att det går att hitta något inom området, eller ens något likvärdigt. Jag har valt att bo kommunalt, och jag vill bo här, säger Madeleine Åman Freijs.

Men som hyresgäst hyr man sin bostad av ägaren, det är inte de boende som äger huset. Har inte ägaren rätt att sälja om den vill det?

Annons

– Bor man hos en privat värd kan det vara en annan femma. Men Framtiden skriver en massa om att de ska vara öppna och ärliga mot hyresgästerna, att vi ska ha inflytande. Men här har de gått bakom ryggen på oss. Det finns svart på vitt vilka spelregler de tycker ska gälla. Så spela efter dem då! Det är val om mindre än ett år, och politikerna ska veta att jag kommer aldrig att rösta på ett parti som säger ja till den här utförsäljningen.

Hem & Hyra har sökt Lars Johansson, men han är bortrest och har hittills inte gått att nå.

I en intervju med Göteborg Direkt säger Victoria Parks vd Peter Strand att han inte vill kommentera en affär som inte är gjord än.

LÄS MER:
Framtidens vice ordförande: ”De är inte så dåliga att vi inte kan sälja till dem”

Läs också Fullsatt protestmöte i Rannebergen Kvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan" Många nekas lägenhetsvisning långt efter pandemin: "Ställer inga krav"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.