HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Stena säljer sitt bestånd i Lövgärdet

Göteborg Stena Fastigheter har sålt 1 277 lägenheter i Lövgärdet till skånska Victoria Park. Företaget har specialiserat sig på att köpa utsatta miljonprojektsområden och höja standarden.

Ägarskiftet kommer att äga rum i mars. Stena Fastigheter har ägt beståndet sedan 2006, men säljer nu till Malmöbaserade Fastighets AB Victoria Park. Ett företag som under de senaste åren i rask takt köpt in sig i socialt utsatta områden i ett antal syd- och mellansvenska städer (se faktaruta).

Enligt Victoria Parks egen hemsida är den uttalade strategin att dels förbättra själva bostadsområdena, men också att höja fastigheternas driftsnetto genom standardhöjande åtgärder.

Läs ocksåHyresgästen Karin: ”Vansinne att riva ut vacker originalinredning som hållit i 90 år!”Byggcontainer med slängda lister och socklar i trä. Porträtt på Karin Johansson. Hon är kritisk mot konceptrenoveringarna i hennes hus på Bergsgatan i Gävle.

Till stor del sker detta genom så kallade rullande ROT-program. Det innebär att lägenheter renoveras i samband med omflyttning. Inga hyresgäster drabbas då under renoveringen, men det gör också att bolaget slipper boendeprotester liknande dem som till exempel Stena råkat ut för på Pennygången.

I Malmö har Victoria Park tagit över det mycket omskrivna och vanskötta området Herrgården i Rosengård.

Lovisa Prodenius är jurist vid Hyresgästföreningen i Södra Skåne. Hon har tidigare arbetat mycket med att få till stånd vettiga förhållanden på Herrgården och har intrycket av att det blivit bättre sedan Victoria Park tog över där för två år sedan.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

– Jag vill påstå att de är seriösa förvaltare. De har till exempel satt i gång med ett stort fönsterbytesprogram som behövts i minst tio år. Men det man kan ha synpunkter på är detta att så fort en lägenhet töms så går hyresvärden in och gör standardförbättringar, säger Lovisa Prodenius.

Kenneth Gustavsson är ordförande för Hyresgästföreningen region Södra Skåne. Han menar att fönsterbytet i Rosengård mer beror på påtryckningar från miljöförvaltningen och mindre på Victoria Parks eget initiativ.

– Det är tydligt att de lägger energin på standardhöjningar, parkettgolv i sovrummet och liknande som ökar hyresintäkterna. Det känns som om deras strategi är att köpa för ett hyggligt pris och driva upp hyrorna och bruksvärdet. Sedan är det läge att sälja vidare. Jag tror inte de är lika intresserade av löpande underhåll, säger Kenneth Gustavsson.

Läs ocksåVärden stoppade renoveringen - Johanna och Christoffer har levt utan toa i fyra månader

Han menar att standardhöjningar inte heller alltid är att se som positiva.

– Vår strävan är ju att hålla nere hyrorna. Men det här är områden med en stor andel hyresgäster som inte är vana att bli lyssnade på, att få göra sin röst hörd. Där vet bolagen att det inte blir lika mycket protester som i mer resursstarka områden.

LÄS MER OM VICTORIA PARK HÄR:

Victoria Park köper skandalfastigheter på Herrgården

Nya ägare drömmer stort om Herrgården

Lika barn leka bäst

Fakta: Victoria Park

Det malmöbaserade fastighetsbolaget Victoria Park har de senaste åren köpt på sig ett antal fastighetsbestånd i olika städer. Gemensamt för de flesta är att de ligger i socialt utsatta områden, ofta miljonprogram.

Victoria Park äger fastigheter i:

Göteborg (Lövgärdet)

Eskilstuna (Råbergstorp, Skiftinge, Myrtorp, Frösunda, Västermalm, Stenby)

Linköping (Ryd och Skäggetorp)

Malmö (Rosengård)

Stockholm (Tensta)

Markaryd (Markaryd, Timsfors, Strömsnäsbruk)

Kristianstad

Dessutom äger bolaget ett mycket exklusivt bostadsrättsområde i Limhamn, Malmö, som heter just Victoria Park. Området har kallats Sveriges första gated community.

Läs också Nya hyror klara hos Göteborgs privatvärdar Omfattande brand i hyreshus i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.