Annons

”De som har det svårt måste få det bättre”

Malmö I fem år har malmöforskaren Martin Grander rest land och rike runt och kartlagt kommunala bostadsbolag och kraven på affärsmässighet. I slutet av oktober presenterar han sin avhandling på ämnet.
Foto: Anders Paulsson
Martin Grander

Vad är det du har undersökt?
– Det har varit en lång resa. Jag har träffat allmännyttan i hela Sverige och gjort flera hundra intervjuer. Jag har försökt ta reda på hur man tolkar kraven på affärsmässighet och försökt förstå hur de resonerar. Det har varit ett brett arbete och jag har både försökt fånga hyresgästernas perspektiv och de allmännyttiga ägarnas. Det känns skönt att bli klar med det.

Varför blev du intresserad av att forska på hyresrätten?
– Jag har jobbat länge på universitetet med frågor som rör segregation och social sammanhållning, Jag är intresserad av hur städer hänger samman. Eller inte gör det. Bostaden är otroligt viktig för det egna välbefinnandet men även för samhällsutvecklingen i stort.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Vilken är den viktigaste frågan för de skånska hyresgästerna ?
– Allmännyttans förhållande till privata värdar och vem som tar ansvar socialt. Det är viktigt för alla lokala bostadsmarknader. Allmännyttan håller på att bli en boendeform för dem med lägst inkomst. Det gäller hela landet men speciellt i Malmö och hos MKB.

Varför det?
– Framför allt MKB har under lång tid varit det enda företaget som godkänt hyresgäster med lägre inkomster. Malmö är en kraftigt polariserad stad när det gäller inkomster och det syns tydligare här. Jag tror det är ett problem för hyresmarknaden i stort, och för MKB. Man har press på sig att bygga nytt och då är det viktigt att ha en blandad befolkning. Det är en utmaning och det blir få som har råd med de nya bostäderna.

Annons

Läs ocksåFastighetsskötare hotade kvinna som precis blivit misshandlad: "Se till att du står utan bostad"

Hur ser framtidens hyresgäst ut?
– Den stora frågan är att vi måste utjämna levnadsvillkoren. De som har det svårt måste få det bättre. Jag hoppas att fler än MKB tar ansvar. Människor med låga inkomster måste ha någonstans att bo.

Hur ser den skånska hyresmarknaden ut om tio år tror du?
– Jag tror inflyttningen till Skåne kommer att fortsätta, framför allt till Malmö. Det kommer få konsekvenser på längre sikt. Valet (riksdag och kommun) avgör vad man ska ha för strategi framöver. Det rör EBO (lagen om eget boende), nyproduktionen och uthyrningspolicy. Det är beroende av politiska beslut och kommer att formas i närtid.

Annons

Hur bor du själv idag?
–Jag bor i en villa. Jag har aldrig haft ett förstahandskontrakt men har bott i andra och tredje hand och studentlägenhet. Till sist blev jag utslängd och fick köpa en bostadsrätt. Jag har aldrig bott i allmännyttan men har däremot stått i kö.

Läs ocksåHyrde ut rum i smyg – i hyresfemma som socialtjänsten betalade: "Undanhöll uppgifter"
Fakta: Martin Grander
Martin Grander

Yrke: Forskare vid Malmö universitet med inriktning på bostadsmarknaden och speciellt de allmännyttiga bostadsbolagen.
Ålder: 40
Bor: I villa med familjen på Kirseberg i Malmö.
Okänd hobby: Restaurerar gamla vinylspelare från 50-, 60- och 70-talen. Har ett stort musikintresse.

Läs också Kvinna hyrde ut sin lägenhet för sexköp – för sex gånger originalhyran Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp” Sexbarnsfamilj ockuperade trapphuset med saker: "Skor och annat som måste förvaras"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.