HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De vandrar för ett tryggare bostadsområde i Åtvidaberg

Åtvidaberg Platser som helt saknar belysning, bilar som kör inne på gårdarna och källare som upplevs som obehagliga. Det är några av de problem som hyresgäster i Eksätter lyfte fram när det hölls trygghetsvandring.
Foto: Jakob Kindesjö
Belysningen behöver förbättras på Eksätter, det är hyresgästerna Mia Sjöbert, Anneli Karlsson och Susanne Johansson överens om.

Initiativet att ordna en trygghetsvandring i bostadsområdet Eksätter i Åtvidaberg kommer från den nystartade lokala hyresgästföreningen där. När interimsstyrelsens ordförande Fredrik Karlsson började ringa runt för att undersöka om polisen och kommunen var intresserade så visade det sig att kommunen redan hade en egen vandring på gång och de två arrangemangen slogs ihop till ett.

Mia Sjöbert är en av de hyresgäster som går med. Hon tycker att det finns gott om otrygga platser i bostadsområdet.

Läs ocksåStal övervakningskameran – sedan fotade tjuvarna sig självaOve Fafeeng och Andreas sitter vid en bänk. I bakgrunden ses bilar på en parkering.

— Buskarna runt parkeringen behöver verkligen tas ner, de är alldeles för höga. Dels är det svårt att se om det kommer bilar och dels om det är barn i närheten, säger hon.

Hon får medhåll av grannen Susanne Johansson som pekar ut en stor grönyta som ligger helt i mörker.

— Man rev sju hus som stod där för ett antal år sedan och då försvann tydligen även belysningen, konstaterar hon.

Läs ocksåHuskurage sprider sig

Anneli Karlsson, som också bor i Eksätter, berättar att hon tycker det känns olustigt med den våg av källarinbrott som drabbat området.

— Vi fick inbrott i förrådet. De rotade runt men inget värdefullt blev stulet, säger hon.

Flera av grannarna uppger att de ogärna går ner i källaren kvällstid. Och det ställer till problem eftersom det är där som tvättstugorna finns.

Läs ocksåRåslätt klassas fortfarande som utsatt område

— Jag har en idé om att man skulle kunna bygga en fristående tvättstuga på gården i stället. Då syns det utifrån om någon är där. Det blir också mer handikappvänligt, säger Mia Sjöbert.

Personal från Åtvidabergs kommuns samhällsbyggnadsförvaltning deltog och en del av de otrygghetsfaktorer som togs upp berör kommunal mark. Bland annat ägnades en del fokus åt Timmervägen, en infartsväg till området där det helt saknas lampor längs en sträcka.

Fredrik Karlsson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen, tycker att det är bra att personal från kommunen i form av trafikingenjör Sabine Olovsson Andersson och förvaltningsadministratör Cathrine Andersson deltog. En del av de problem som identifierades berör kommunens mark.

— Här är det väldigt mörkt, det finns ju inte ens några lampor uppsatta alls, så det är en punkt vi får ta med oss, säger Cathrine Andersson, förvaltningsadministratör på samhällsförvaltningen.

Hon skrev ner de synpunkter och önskemål som berör kommunens ansvarsområden.

På ena sidan om Timmervägen ligger en förskola och på den andra en skogsdunge som lockar till lek. Flera föräldrar vittnar om att bilar ofta kör snabbt på vägen och önskar någon form av farthinder.

— Gupp vore bra. Då måste bilarna sänka farten, säger Mia Sjöbert.

Mia Sjöbert vill ha fartgupp på Timmervägen för barnens säkerhet.

Det finns också synpunkter på omfattande biltrafik, inte minst färdtjänstfordon, inne på gårdarna vilket kommer att tas upp med hyresvärden, Åtvidabergs bostads AB.

Fredrik Karlsson var nöjd med uppslutningen på trygghetsvandringen.

— Kul att vi börjar komma i gång med lite aktiviteter i området, tycker han.

Läs också Polisen: Det går åt rätt håll i Fröslunda och Lagersberg Känslan att hjälpa andra är härlig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.