HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De vill bli ordförande för norra Skåne och södra Halland

Halland En Kristianstadsbo och två Helsingborgare. Det är kandidaterna till ordförandeposten i Hyresgästföreningen Region norra Skåne.
Foto: Gry Berglind
Merete Sundholm, Lotta Jidewå, Curt Carlson. Foto: Gry Berglind

Tidigare i vår meddelade Halmstadbon Rigmor Wilderoth att hon inte längre vill vara regionordförande. I åtta år har hon varit ordförande vilket är den högsta posten i regionen. Att jämföra med vad Marie Linder är och Barbro Engman var på riksnivå.

De tre kandidaterna till ordförandeposten är:

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Merete Sundholm. Bor i en 3,5:a på 72 kvadratmeter i Helsingborg. Ordförande för Privaten i Helsingborg och ledamot i regionstyrelsen.
− Hyresgästföreningen är en oerhört viktig organisation. Jag har alltid tyckt att allas rätt till en bostad är en jätteviktig fråga. Jag vill se en hel del förändringar, vi kan vara mer aktiva. Om jag blir vald kommer jag presentera mer i detalj hur jag tänker.

Lotta Jidewå. Bor i en marklägenhet på cirka 85 kvadratmeter i Viby utanför centrala Kristianstad. Ordförande för Kristianstad-Bromölla-Hörby-föreningen och ledamot i regionstyrelsen.
− Det är jätteroligt att arbeta i Hyresgästföreningen och jag känner att jag kan förändra och att jag kan få folk med mig. Jag skulle vilja att vi jobbade mer som ”vi”. Att regionstyrelsen är ute mer hos föreningarna. Bland mina lokala föreningar funkar det idag jättebra.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

Curt Carlson. Bor i en 3:a på 75 kvadratmeter på Maria Park i Helsingborg. Vice ordförande i Hyresgästföreningen Hyresgäster i Helsingborgshem.
− Hyresgästföreningens jobb är angeläget ur samhällssynpunkt och det är mycket meningsfullt att vara med och göra föreningen ännu bättre. Nu är det viktigaste att förnya organisationen och sättet som vi arbetar på, vi är inte i takt med tiden. Det visar sig bland annat genom att de lokala föreningarna blir färre. Vi måste vända den trenden eller hitta någon annan form som är bättre än lokala hyresgästföreningar.

Vem som blir ny ordförande beslutas av fullmäktige den 25:e april. Valberedningens förslag till ordförande är Merete Sundholm.

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna
Fakta: Hyresgästföreningen – så funkar den

Hyresgästföreningen har fyra nivåer där besluten fattas demokratiskt av medlemmar och förtroendevalda.

I bostadsområden finns lokala hyresgästföreningar. (Idag cirka hundra i regionen)
På kommunnivå finns föreningar. (Tio i regionen)
Regionen ansvarar för verksamhet hela området. Region norra Skåne består av 24 kommuner i norra Skåne och södra Halland.
Riksförbundet jobbar med frågor och inriktningar som berör föreningen i hela landet.

I region Norra Skåne finns också ett 40-tal anställda. Tjänstemannaorganisationen har en regionchef.

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.