Annons

De vill köpa LFAB

Lomma ​Lunds kommunala fastighetsbolag, LKF, och HSB Sundsfastigheter är två av intressenterna som är intresserade av att köpa allmännyttan i Lomma LFAB.

​LKF:s vd, Peter Mellvé, hoppas och tror att hyresgästerna som idag har LFAB som hyresvärd skulle uppleva det positivt att få grannkommunens allmännyttiga fastighetsbolag som sin nya värd.
– Vi har ett gott anseende som hyresvärd och är vana vid att förvalta hyresrätter.

En annan aktör som valt att offentliggöra sitt intresse av att köpa fastighetspaket med sammanlagt 293 lägenheter i Lomma och Bjärred är HSB Malmö via dotterbolaget Sundsfastigheter AB.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det är naturligt för oss att lägga anbud på Lomma fastigheter AB. Vi har varit verksamma i Lomma kommun sedan 1950-talet och förvaltar i dagsläget 11 bostadsrättsföreningar med totalt 1 037 lägenheter i kommunen, säger Lars Danielsson, verkställande direktör på HSB Malmö.  

Kommunledningen i Lomma har fått in intresseanmälningar från flera aktörer. Den nuvarande ägaren har satt ett fast pris. Fredagen den 30 november fattar de beslut om vilka av intressenterna de vill fortsätta diskutera affären med.
Hyresgästföreningen södra Skåne, ser både för- och nackdelar med de tänkbara nya ägarna till allmännyttan i Lomma.

Annons

-LKF har ett bra rykte som hyresvärd. Det som är oroväckande och osäkert är vad det får för konsekvenser för framtida planer på utförsäljningar av lägenheter, säger Johan Klintberger, informationschef på Hyresgästföreningen södra Skåne.

Läs ocksåRäddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör

Han tror inte att Lomma kommun har några möjligheter att på längre sikt kunna tillkräva sig löften att lägenheterna som hittills tillhör LFAB kommer att förbli hyresrätter.

Dessutom kan konsekvensen av affären bli att LKF säljer ut områden i Lund för bekosta köpet av hyresbeståndet i Lomma.
Om Hyresgästföreningen skulle tvingas ta ställning för en av de nu kända intressenterna spår Johan Klintberger att LKF kommer att dra det längsta strået.

Annons

Vilket bolag som Lomma kommun slutligen väljer som ny ägare väntas kommunfullmäktige ta ställning till senare under våren.

Läs ocksåFem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolagTvådelad bild: till vänster porträtt på Åsa-Märta Sjöström (S), kommunalråd i Fagersta. Till höger arkivfoto på byggarbete. Fagersta kommun startar ett nytt allmännyttigt bostadsbolag och hoppas att bolaget ska växa framöver, men i och med det ekonomiska läget är byggprojekt inte aktuella just nu,
Läs också "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Kommunen som går mot strömmen - här startas en ny allmännytta Han blir ny vd för Uppsalahem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.