HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Deponering av hyran vanligast i Örebro och dyrast i Värmland

Örebro Örebro är det län i Mellansverige där det görs flest deponeringar. Men i Värmland kan du få hjälp från föreningen med panten till Länsstyrelsen.

Ibland är det bara stopp. Konflikten är djup och hyresvärden och du är låsta vid era åsikt. Det var vid ett sådant tillfälle Karin och hennes man deponerade en del av hyran.

 En renovering som skulle ta fyra månader under sommarhalvåret, blev åtta.

Läs ocksåBrister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år"

Åtta månader med dålig information, utan ordentligt boende och med ett nyfött barn blev för mycket. Hyresvärden hade först lovat kompensation. Men tyckte att det räckte med en utebliven hyreshöjning.

– Vi tog extra semester på sommaren för att vi skulle kunna vara borta under renoveringen. Men när vi kom tillbaka hade arbetet legat nere och inget var gjort. Så jag fick bo hos en kompis på dagarna med vår dotter, berättar Karin.

Hon tog kontakt med Hyresgästföreningen som föreslog hyresdeponering hos Länsstyrelsen i Örebro. Och Örebro är det län i Mellansverige där det görs flest hyresdeponeringar (Se lista nedan). Anledningen är att juristerna på Hyresgästföreningen i oftare ger medlemmarna det rådet, än sina kollegor i intilliggande län.

Läs ocksåJim och Annika har väntat på hjälp i sex år – nu ger de upp och flyttar

Nästan alltid får hyresgästen rätt och får igen sina pengar och slipper betala till hyresvärden. Men. För det finns ett men: utan hjälp från Hyresgästföreningen riskerar hyresgästen att mista sitt kontrakt. Så att på egenhand göra en uppskattning av hur stor del av hyran som ska deponeras – är inte att rekommendera.

Men för att deponera krävs också en pant eller borgen. 

I Karins fall deponerades en hel hyra på 10 000 kronor efter beräkningar från Hyresgästföreningens jurist. Av dem fick paret behålla 6 500 kronor.

Läs ocksåHyresvärd anklagas för att skälla och spionera på hyresgästerLena Jansson Nordin. förhandlare på Hyresgästföreningen, sitter vid skrivbordet på sitt kontor.

– Det kändes som ett tryggt och korrekt sätt att låta någon annan bestämma vad som är rätt när vi hade kört fast i våra åsikter.

När allt var klart och pengarna var utbetalda, kände Karin att det var lättare att släppa det som hänt och gå vidare.
– För mig handlade det inte bara om pengarna, utan mer om rättvisa. Man ska inte bara ge pengar i hyra utan att få något tillbaka. Det här blev vårt sätta att visa att vi inte tyckte att det var okej.

Karin heter något annat.

Så mycket har deponerats till länsstyrelserna i Mellansverige:

Län

I deponi maj 2015

Nya ärenden 2014

Minsta pant/borgen

Dalarna 22 225 kronor 2 stycken 1 500 kronor
Södermanland 278 823 kronor 2 stycken 2 000 kronor
Värmland 411 000 kronor 6 stycken 5 000 kronor
Örebro 248 942 kronor 15 stycken 2 000 kronor
Gävleborg 419 635 kronor 5 stycken 5 000 kronor
Uppsala 50 960 kronor 8 stycken  2 000 kronor
Västmanland 433 604 kronor 5 stycken 2 000 kronor
Läs också Lungsjuka Anneli, 63, instängd hemma i tre år – värden stoppade hjälpen Detta behöver hyresgäster hjälp med – känner du igen vanligaste problemet?

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.