Annons

Hyresgästföreningen blir koloniägare

Vänersborg Hyresgästföreningen köpte Solgården på Vänersnäs för 4,5 miljoner. "Vi vill driva koloniverksamhet och skapa en mötesplats för föreningen", säger regionordförande Lennart Derehag.
Foto: Kajsa Wedberg
, , , ,

Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg är nyblivna ägare till Solgården på Vänersnäs vid Vänerns strand. Anläggningen kostade 4,5 miljoner kronor. Den består av flera större och mindre byggnader på en omkring 9 000 kvadratmeter stor tomt intill badplatsen Gaddesanna.

– Vi ska betyda mer för fler. Med den här anläggninen får vi möjlighet att starta och utveckla till exempel koloniverksamhet, säger Hyresgästföreningens regionordförande Lennart Derehag och tillägger:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Så som samhället ser ut nu, med många fattiga familjer som saknar möjlighet att hitta på något på sommaren, vill vi göra skillnad.

Den tidigare ägaren FUB Trollhättan, där FUB står för Föreningen för Utvecklingsstörda Barn, Vuxna och Ungdomar, har använt Solgården till sommarvistelser och rekreation för sina medlemmar. Alltför höga driftskostnader samt brist på pengar till renovering fick dock föreningen att bestämma sig för försäljning.

– FUB hade andra krav på tillgänglighet och personalytor än vi kommer att ha. Vi har låtit inspektera byggnaderna och renoveringsbehovet är inte särskilt stort. Det är en del målningsarbete utvändigt som behöver göras, säger Derehag.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Det är Hyresgästföreningens helägda fastighetsbolag AB Kvarteret Danmark som står för köpet. Hyresgästföreningen kommer att hyra anläggningen av bolaget.

Annons

Vad kommer det att kosta Hyresgästföreningen att hyra och driva anläggningen?

– Hyran är inte förhandlad ännu. Men vi är ganska säkra på att vi kan täcka de fasta driftskostnaderna, som el, vatten och värme, genom att under sommarhalvåret förlägga våra interna utbildningar där. Istället för att, som i dag, hyra in oss externt, säger Derehag och fortsätter:

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

– När det gäller kolloverksamheten och driften av den har vi ännu inte tagit några beslut. Men en sak är säker, kollot kommer inte att vara något exklusivt för medlemmarna i den här regionen utan alla ska vara välkomna. Därmed kan även kostnaderna komma att delas av andra regioner i Hyresgästföreningen.

Vad säger du till en medlem föredragit sänkt medlemsavgift framför det här köpet?

– För det första har vi ännu inte har lagt en krona på Solgården. Det är AB Kvarteret Danmark som står för köpet och de får in pengar genom hyror. Sen är det väl indirekt så att en del av de hyrorna betalas med medlemspengar. Men vi har bedömt att vi, genom Solgården, kan göra något bra för samhällsutvecklingen med en relativt liten resurs.

Annons

– Och när det gäller sänkt avgift så skulle det inte ge någon större effekt på medlemsavgiften om vi lagt köpeskillingen för Solgården på sänkt avgift för våra 40 000 medlemmar i regionen. Det skulle kanske sänka avgiften med en tia om året.

Enligt Derehag ska koloniverksamheten bedrivas i egen regi. Men hur många nyanställningar det kan bli tal om är för tidigt att säga.

– I helgen ska vi i regionstyrelsen och regionledningen diskutera nästa steg. Målet är att vi tillsammans ska skapa en en mötesplats för våra medlemmar, förtroendevalda och anställda.

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.