Annons

”Det är skrämmande”

Gotland Hem & Hyra har fångat några kommenterar från förtroendevalda i Hyresgästföreningen. Så här ser de på minskningen av folkrörelsen och vad som behöver göras.
Foto: Matilda Ahl
, ,

Urban Gunnarsson, ordförande Motala-Vadstena.

Vad säger du om utvecklingen?
– Det är skrämmande. Som aktiv medlem har man lättare att vara med och påverka sitt boende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vad tycker du behöver göras?
– Vi inom Hyresgästföreningen behöver kanske bli bättre på att berätta om fördelarna med att vara aktiv. Vi borde också bli bättre på att fånga upp de som är intresserade direkt i stället för att de ska behöva vänta till nästa årsmöte.

Ingalill Pettersson, ordförande Norrköping, Finspång, Söderköping.

Annons

Vad säger du om utvecklingen?
– Inte bra. I Norrköping förlorade vi boinflytandeavtalet med Hyresbostäder och det gjorde att många förtroendevalda kände sig väldigt övergivna och ensamma. Det har lett till att flera har hoppat av.

Läs ocksåKristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"Kristin Westlund, 28 år, förtroendevald i Hyresgästföreningen i Karlskrona.

Vad tycker du behöver göras?
– Vi skulle behöva ha någon riktigt bra strategi för vad vi vill göra. Som förtroendevald ska man känna att organisationen bryr sig. Det är en av våra allra viktigaste frågor att ta tag i, att få medlemmarna att tycka att det är roligt att vara med och utveckla organisationen.

Veine Carlsson, före detta ordförande Kinda-Ydre.

Vad säger du om utvecklingen?
– Det är ju inget bra. Men det är svårt att få folk att ställa upp ideellt numera. Ingen vill jobba gratis. Det gäller inte bara inom hyresgäströrelsen utan överallt i samhället. Folk vill ha betalt.

Annons
Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

Vad tycker du behöver göras?
– Om jag visste det hade vi haft en ökning vid det här laget. Vi har försökt med allt möjligt.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Ny regionordförande lämnar sina uppdrag

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.