Annons

”Det byggs för lite och fel”

Skåne ​Det behöver byggas små och billiga lägenheter och stora lägenheter för barnfamiljer. Men i stället bygger man dyra lägenheter till personer med högre inkomster. Det konstaterar Länsstyrelsen i Skåne i rapporten ”Det byggs för lite och det som byggs är fel” som presenterades idag onsdag.

​I Skåne råder det bostadsbrist i 25 av 33 kommuner. Trots vetskapen om vilken typ av bostäder som behöver byggas är målgruppen idag oftast de som har högre inkomster. Idag byggs framför allt bostadsrätter och småhus, vilket slår hårt mot redan utsatta grupper.

Annons
 
– Det är mångfacetterat problem. Det råder en generell bostadsbrist i Skåne där befolkningsökningen inte står i proportion till hur mycket som byggs, säger Mattias Larsson, social strateg på länsstyrelsen.
 
I alla kommuner i Skåne utom tre råder det brist på hyreslägenheter.
 
– Det byggs för lite hyresrätter. Det här leder till ökad segregation, säger Mattias Larsson.
 
Men Sonny Modig, vd för Malmös kommunala bostadsbolag MKB, delar inte helt och hållet länsstyrelsens uppfattning.
 
– Det är praktiskt taget omöjligt att bygga för alla. Man måste bygga för den marknad som finns och skapa en rörelse på bostadsmarknaden, säger han.
 
Rapporten ”Det byggs för lite och det som byggs är fel” efterlyser i stället en heltäckande inventering av tillståndet på bostadsmarknaden i hela regionen och ett forum för regional samverkan i bostadsfrågor.  

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt” Lena, 69, inlåst på toaletten i fyra dygn - värden struntade i slitna låset: ”Total panik” Efter ett år – nu ska hyresvärden äntligen laga Bjoerns bidé: ”Duschen fyller inte samma funktion” Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.