Annons

”Det fanns ingen matta i köket när vi flyttade in”

Botkyrka Ingen matta i köket och inget handfat på toaletten. Det möttes Emma Mollwing av när hon och familjen skulle flytta in i en av Botkyrkas lägenheter efter ombyggnation.
Foto: Kenneth Samuelsson
Emma Mollwing och dottern Ninja framför huset på odlingsvägen som rustas upp.

Inför den kommande miljonprogramsrenoveringen började Botkyrkabyggen renovera lägenheterna på odlingsvägen i Storvreten i ett pilotprojekt.

Men enligt Emma Mollwing och flera andra hyresgäster har mycket gått fel sedan ombyggnationen påbörjades i september 2014.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det skulle vara klart i jul men sedan sades det att det blir fyra månader försenat, men jag tror det blir ännu längre, säger hon.

Dålig information från Botkyrkabyggen och byggbolaget, problem med tvättstugor och balkonger som aldrig blir klara, lyfter hon fram som tre saker som varit jobbiga.

– I september fick vi senaste utskicket att det var försenat, sedan dess har det inte hörts ett ljud och de svarar inte på frågor när man mejlar.

Läs ocksåHär söker 7 000 bostad - nu blir butiker nya hemHyreshus i Karlskrona och Mattias Åkesson

I maj togs balkongräcker bort men eftersom de ännu inte är klara har de inte gått att använda.

– Efter de tog bort räcket hände ingenting, det skulle vara klart i augusti men är inte klart ännu. Jag hörde att det blev något fel med konstruktionen, säger hon.

Tvättstugeproblemen är ett särskilt kapitel, enligt Emma Mollwing. Under byggtiden har hon och familjen fått hålla till godo med två maskiner istället för tre och ett torkrum som inte hållit måttet.

Läs ocksåMorddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

– Det har inte räckt för att kunna tvätta, tvättberget har vuxit. I november när jag skulle tvätta var det lera på väggarna och damm i maskinerna och gick inte att tvätta. Men trots det hade inget meddelande gått ut, säger hon.

Annons

När hon och familjen skulle flytta in i den ombyggda lägenheten i april så försäkrade Botkyrkabyggen att lägenheten var klar och städad. Men när de öppnade dörren upptäckte de att lägenheten inte alls var klar, bland annat bestod köksgolvet av betonggolv utan matta, toaletten saknade handfat, ett rum saknade element, samtidigt som en dörr och dörrfoder saknades.

– Sedan var det byggdamm i hela lägenheten, jag stod och grät, säger hon.

Flytten sköts fram, men sedan var det ändå hantverkare som fixade småsaker i flera månader efter inflytt, enligt Emma Mollwing.

– Men det återstår ännu flera saker som de inte fixat trots att jag kontaktat dem flera gånger. Det är jättemånga småsaker som till exempel sitter inte en golvlist fast i hallen, ett element saknar värmevred, en kvartslist är inte ditsatt i ett rum, säger hon.

Hon själv sitter med i samrådsgruppen som bildades inför ombyggnationen. Vid ett möte slogs hon av att Botkyrkabyggen blev väldigt överaskade när kritik och klagomål framfördes från gruppen.

– Det verkade inte som det vi har sagt till byggbolaget har nått fram till Botkyrkabyggen, säger hon.

Ulf Viktorsson, teknisk chef på Botkyrkabyggen, säger att mycket har gått fel vid ombyggnationen på odlingsvägen.

– Vi har misslyckats med kommunikationen till hyresgästerna, det erkänner jag. Sedan underskattade vi problem med huset som dök upp på vägen.

Ett misstag, som gjordes enligt Ulf Viktorsson, var att hela fastigheten byggdes om samtidigt. Att byta såväl stammar som allt annat i fastigheten samtidigt orsakade stora problem när det visade sig att till exempel husets gamla ritningar inte stämde och saker fick göras om varpå bygget försenades. 

Annons

– Nästa ombyggnation kommer vi att dela upp i två delar. Först gör vi klart stambytet och sedan kommer vi att ta resten av fastigheten, säger han.

Han beklagar att hyresgäster flyttat in i lägenheter som inte varit klara och till exempel saknat golv i kök eller handfat på toalett. Eller att tvättstugor inte fungerat som de ska.

– Det är helt oacceptabelt. Jag kan bara be om ursäkt för att det inte varit klart eller att saker inte blivit åtgärdade. Vi har haft i problem i projektets organisation.

Han säger att ett problem har varit att få loss resurser till att åtgärda besiktningsanmärkningar. I vissa fall har bolaget tagit in egna företag som åtgärdat vissa brister. Han lovar att de flesta besiktningsanmärkningarna i lägenheterna kommer att åtgärdas i januari.

– Vid nästa upphandling kommer vi att göra stora förändringar. Bland annat se till att det läggs mer kraft på att förbättra hanteringen av hyresgäster. Vi har underskattat problemen som ombyggnationen innebar för hyresgästerna, säger han.

Ombyggnationen skulle vara klar i jul men på grund av förseningen är ambitionen nu att allt ska vara klart i maj.

– Efter det återstår att göra klart utomhusarbeten som att lägga plattor, säger han.

Läs också 70-plussare får förtur till lägenheter i Hunnebostrand Trots elbilsboom – 66 laddplatser för elbilar står outhyrda hos Botkyrkabyggen Halil och Klody vill öka tryggheten i Botkyrka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.