HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Det här lovar föreningens ordförande inför 2015

Nyheter Marie Linder tog över ordförandeposten i Hyresgästföreningen under ett minst sagt politiskt turbulent år. Läs hennes nyårslöften för 2015.

1. Vad har du för nyårslöfte till Sveriges hyresgäster?

– Jag kommer att jobba intensivt för tre saker. För det första kommer jag opinionsbilda för att det ska bli fler hyresrätter till rimliga hyror – vi har förslag om hur det ska gå till. För det andra att hyresgästerna måste få ett bättre lagstöd för inflytande vid ombyggnad och att hyresrätten också får del av rotavdraget. Jag vill gärna se en hålllbarhetsrot – så att vi renoverar alla hus utifrån ett miljö- och socialt perspektiv. Till sist; den ekonomiska orättvisan mellan det ägda och hyrda boendet måste rättas till. I dag subventioneras det ägda boendet med 40 miljarder per år i form av räntebidrag och rot-avdrag och hyresrätten får noll kronor. Det kommer jag jobba för att förändra.

Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

2. Hur tänker du få ditt nyårslöfte att bli verklighet?

– Jag kommer att fortsatt träffa politiker, synas i media och på olika sätt bilda opinion för våra frågor.

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

3. Hur sammanfattar du din egen arbetsinsats under 2014?

– Under de sex månader jag har varit förbundsordförande har jag ägnat mycket tid åt att resa runt i landet och möta medlemmar och hyresgäster från norr till söder. Deras berättelser har jag sedan tagit med mig när jag träffat politiker, forskare och journalister för att på olika sätt opinionsbilda för hyresrätten som ett viktigt boende men också för att alla de unga som står utan bostad ska få ett hem att flytta till.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

4. Vilket nyårslöfte hoppas du att Sveriges makthavare avlägger?

– Jag vill att de ska gå från ord till handling. Bostadsbristen sätter djupa spår i minskad tillväxt men också i människors tro på detta samhälle. Så jag vill att politikerna lovar att sätta fart på bostadsbyggandet och att de inte bara pratar om att hyresrätten är ekonomiskt missgynnad utan gör något åt det. Jag hoppas också att de förstår att detta politiska käbbel drabbar människor. Jag vill se samarbete över parti- och blockgränserna.

5. Vilken är din högsta önskan för 2015?

– Att så många som möjligt av de 289 000 unga som väntar på en bostad ska slippa bo kvar hemma eller med dyra andra- och tredjehandskontrakt och få en chans att flytta till en hyresrätt med rimlig hyra.

Läs också Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.