HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Doftljus mot stank startade kostsam lägenhetsbrand

Malmö Maten i kylskåpet ruttnade. Hyresgästens vapen mot lukten blev doftljus. När han gick hemifrån brann det i lägenheten. Kostnaderna landade på nära en miljon kronor för MKB. Nu åtalas hyresgästen för allmänfarlig vårdslöshet.
Foto: Polisen/Pixabay

En märklig brand. Så sammanfattade räddningstjänsten intrycken efter att ha ryckt ut till huset på Augustenborg i Malmö för två år sedan. Elden slocknade av sig själv när syret i lägenheten tog slut men förstörelsen hann bli omfattande.

Hyresgästen har berättat för polisen att elen i enrummaren hade stängts av en vecka tidigare eftersom han inte hade betalat sin räkningar. När kylskåpet blev varmt blev maten dålig och ruttnade så han tvingades kasta den. Men lukten satt kvar och lösningen blev doftljus som skulle dölja lukten.

Läs ocksåBjarne såg på när hans hem förstördes av elden - polisen misstänker mordbrand

“[Namn] berättar att han inte brukar släcka ljusen när han går hemifrån. Han tänkte att det var perfekt att låta ljusen vara tända när han gick hemifrån så att det skulle lukta gott när han kom hem igen”, står det i polisens sammanfattning av förhöret.

Polisens bilder visar förstörelsen i övriga rum.

Polisens tekniker hittade spår av ett ljus med rött stearin på kylskåpet och räddningstjänsten tror också att det var där branden startade. När den första rökdykaren gick in i bostaden var det fortfarande 130 grader varmt vid kylskåpet.

Nu åtalas hyresgästen för allmänfarlig vårdslöshet, för att ha tänt doftljus och sedan lämnat lägenheten. Åklagaren trycker på att det skett av oaktsamhet, och menar att förutom risken för stora materiella skador uppstod även risk att grannarna hade kunnat skadas av rökspridning i fastigheten. MKB:s ersättningsanspråk ligger på totalt 834 000 kronor, för skador och uteblivna hyror. Hyresgästen har berättat under förhör att han saknar hemförsäkring och förmåga att betala:

Läs ocksåDödsbränderna ökar kraftigt - ensamma äldre mest drabbade

“Hade jag haft så mycket hade jag köpt en lägenhet själv”.

Mannen bor idag inte kvar i huset. Han förlorade hyreskontraktet vintern efter branden efter beslut i hyresnämnden, men då motiverat med att ha slarvat med hyrorna redan innan branden.

Kök är den absolut vanligaste platsen för bränder i skånska hyreshus. Detta enligt tidigare siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som Hem & Hyra tagit fram. Nitton års brandstatistik visar att 39 procent av alla bränder i skånska flerbostadshus startar i just kök. Ljus är däremot en ovanlig källa till bränder enligt siffrorna för perioden, med bara tre procent av fallen.

Läs ocksåBodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värdenBrandtrappa/rökdykare collage
Räddningstjänsten drönarbilder från en brand i ett hyreshus på Möllevången i Malmö.

Samtidigt som åklagare driver rättsfallet mot MKB:s hyresgäst har Heimstaden stämt en annan hyresgäst i staden. Även detta orsakat av en brand i en lägenhet där personerna som orsakat den hade gått ut. Enligt Heimstaden fimpade någon en cigarett i en papperskorg. När rökaren lämnade lägenheten började det brinna. En granne kände röklukt och larmade räddningstjänsten som bröt upp ytterdörren och släckte. Det hann aldrig uppstå några brandskador i det fallet men fastighetsägaren kräver ersättning på knappt 15 000 kronor för den förstörda säkerhetsdörren.

Enligt Heimstaden hade mannen lånat ut lägenheten. Som bevis för detta finns en lapp som sattes upp i trapphuset dagen efter: “Jag vill ödmjukast tacka den granne med blixtsnabba reflexer som ringde brandkåren…”, skrev hyresgästen. Mannen bad grannarna om ursäkt och lade skulden på en av sina vänner. Hyresvärden menar att brevet i sig är ett bevis för att hyresgästen är skyldig ersättning, eftersom han brustit i tillsyn när han lånat ut den.

Fakta: Här startar branden oftast i Skåne
Kök 39%
Trapphus 8%
Vardagsrum 7%
Källare 7%
Altan/balkong/loftgång 6%
Soprum 6%
Sovrum/matsal 5%
Tvättstuga 3%
Badrum 1%
Hall 1%
Vind 1%
Fotnot: Det finns även andra platser som till exempel skorsten eller pannrum i statistiken. Siffrorna kommer från 19 års brandstatistik från räddningstjänsterna i Skåne. Källa: MSB
Fakta: Därför börjar det brinna i skånska lägenheter

Spis 26%
Okänd 20%
Avsiktlig 20%
Annan 9%
Fel i utrustning 6%
Rökning 6%
Levande ljus 3%
Värmeöverföring 3%
Fyrverkeri/pyroteknik 2%
Självantändning 1%
Barns lek med eld 1%
Heta arbeten
* Återantändning, soteld, gnistor står i respektive fall för mindre än en procent av bränderna. Blixtnedslag för 0,08%.
Fotnot: Baseras på 8711 bränder i skånska flerbostadshus 1998-2017. Källa: MSB
Läs också En av fem arbetslösa saknar hemförsäkring Anders hem förvandlades till rykande aska

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.