Annons

”Dolda avgifter måste granskas”

Nyheter Hyresgästerna tvångsansluts till ett system där de måste betala en dold avgift till Hyresgästföreningen även om de inte är medlemmar. Så beskriver Fastighetsägarna Sverige hyressättningsavgiften, som de nu granskar närmare.​
I början av september sade Fastighetsägarna upp det avtal som finns om hyressättningsavgiften, alltså den tia per lägenhet som de flesta hyresgäster betalar in tillsammans med hyran. Pengarna slussas vidare till Hyresgästföreningen och ska täcka kostnaderna för hyresförhandlingarna. Att de tas ut från alla beror på att föreningen förhandlar för alla, inte bara för sina medlemmar.
Genom att säga upp avtalet ville Fastighetsägarna Sverige få igång en diskussion, sade man. Ett problem är att de flesta hyresgäster inte vet om att de betalar denna avgift. Än mindre vet de vad pengarna används till eller att de kan begära att gå ur systemet om de vill slippa avgiften och sköta sina hyresförhandlingar själva, enligt vd Per-Åke Eriksson.
– Rent allmänt är det för liten grad av frivillighet och transparens i det här systemet.
 
Han hänvisar till att detta kan strida mot Europakonventionen och säger att man nu ska granska närmare om systemet därför behöver ändras.
Men redan nu kan fastighetsägare informera om att man kan begära att inte vara med i de kollektiva hyresförhandlingarna. Och de kan  särskilja hyressättningsavgiften på hyresavin, så att den blir tydlig för alla hyresgäster.
– Jo, men generellt framgår det inte på hyresavin, säger Per-Åke Eriksson.
Finns det något som hindrar fastighetsägarna från att göra det?
– Nej, förmodligen inte och det är mycket möjligt också en lösning. Det var sådant vi skulle vilja diskutera med de andra parterna.
Men Hyresgästföreningen eller de allmännyttiga bostadsbolagens organisation Sabo tycker att systemet med hyressättningsavgift fungerar bra. Ett möte mellan de tre parterna på onsdagskvällen ledde inte till någon vidare diskussion.
 
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman säger att hon absolut inte har något emot större öppenhet och transparens.
– Vi har inget emot öppenhet om det här och jag vet att en del fastighetsägare har information om hyressättningsavgiften på hyresavin eller i trappuppgången. Vi försöker också informera om hur det fungerar, säger hon.
Per-Åke Erikssons kritik mot att Hyresgästföreningen inte redovisar tillräckligt tydligt hur avgiften används, avfärdar Barbro Engman.
– Det är aldrig någon som har begärt den redovisningen. Om någon hyresgäst ställer frågan till oss så har vi självklart inget emot att redovisa hur pengarna används.
Att avtalet om avgiften har sagts upp centralt kommer i praktiken inte att innebära någon förändring. Ingen av Fastighetsägarnas sju regionala organisationer har hittills sagt upp sina hyressättningsavtal.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Helsingborgsvärd förbjuds hyra ut Spekulation med renoveringar har nått söder i Helsingborg "Behöver se över systemet" "Hyresgästföreningar stoppar nya bostäder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.