Annons

”Behöver se över systemet”

Göteborg Han lämnade den kommunala sfären för en stridbar medlemsorganisation. Som ny vd för Fastighetsägarna GFR har göteborgaren Dennis Bucht fått flera glödheta frågor på sitt bord.

Sedan oktober kan Dennis Bucht, tidigare vd för kommunägda Mölndalsbostäder, åka båt till jobbet. Från bostadsrätten på Eriksberg till Fastighetsägarnas regionkontor vid Lilla Bommen tar Älvsnabben ungefär 20 minuter över Göta älv.

Men numera gör han betydligt fler arbetsdagar på annan ort. Fastighetsägarna GFR organiserar privatägda hyresvärdar i flera län, och har kontor i såväl Kalmar och Linköping som Halmstad och Karlstad.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Vi är en medlemsorganisation, precis som Hyresgästföreningen. Den största skillnaden från mitt förra jobb är att styrelsen i de kommunala bolagen har ett politiskt uppdrag, de är inte fastighetsägare på samma sätt. Här kan medlemmarna verksamheten och vet vad som är viktigt för dem, säger Dennis Bucht.

Samtidigt är kärnverksamheten sig lik, tycker han.

– Till viss del tar man ett annat ansvar i ett kommunalt bolag. Politikerna kan bestämma att man gör olika saker som är viktiga för staden. Det kan handla om sociala bostäder eller vad som helst. Men jag tycker inte att jag går till ”andra sidan”, som en del har frågat mig. Det är fastighetsägarfrågor på båda ställen. Man vill vara med och bygga staden, göra det bra för hyresgästerna.

Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

Att värna hyresrätten är ett av hans viktigaste uppdrag, framhåller Dennis Bucht.

Annons

– För att göra det ser man till att det finns folk som vill investera i fastigheter. Vi vill skapa rörlighet på bostadsmarknaden. Dels genom att bygga mer så att det finns tillräckligt mycket hyreslägenheter på marknaden. Men man måste också se över hyresnivåer. Vi tycker inte det är vettigt att man betalar den lägsta hyran i de mest attraktiva områdena.

Marknadshyror?

Läs ocksåEfter klagomålen: Konkurrensverket utreder inte fjärrvärmeprisernaHyreshöjningar, kostnadsökningar, dyrare, dyrtider

– Jag tror inte att det ska vara helt fri hyressättning, att marknaden bestämmer helt och hållet. Men en annorlunda hyressättning, som ändå tar sikte i hyresgästernas förväntningar och vad de är beredda att betala för. Man behöver se över dagens system.

Du har ärvt ett getingbo. De strandade hyresförhandlingarna för över 43 000 göteborgare riskerar att bli en långkörare i hyresnämnden. Hur ser du på frågan?

– Det är inget bra alternativ att hela processen ska gå den vägen. Vi får försöka lösa den på ett eller annat sätt. Det pågår en process i dag. Men jag vill föra en diskussion med Hyresgästföreningen kring de här frågorna också.

Annons

Många hyresgäster har väntat i snart ett år på besked. Kan de räkna med en förhandlingslösning?

– Jag är alltid optimistisk så det hoppas jag. Men om, när och hur har jag ingen aning om idag. Man får ha en beredskap för att det kan bli en retroaktivitet i det här. Det är inte den bästa situationen. Men lagstiftningen ger ingen annan möjlighet. Båda parter har lika stort ansvar i det här.

För ett år sedan kartlade Hem & Hyra löneläget för landets kommunala bostadschefer. Då ansvarade du för 3 500 lägenheter och tjänade 91 500 kronor i månaden. Vad får du nu?

– Det är ingenting jag vill gå ut med. Jag är nöjd med min lön. Annars hade jag inte bytt. Men för mig är inte lönen drivkraften, utan det handlar om utmaningen jag har fått.

Fakta: Cv Dennis Bucht

Hösten 2016: Vd Fastighetsägarna GFR
2008-2016: Vd Mölndalsbostäder
2005-2008: Vd Uddevallahem
1997-2005: Ekonomichef Bostadsbolaget Göteborg
1995-1997: Ekonomichef Mölndalsbostäder

Fakta: Fastighetsägarna GFR

En av fem regionföreningar inom Fastighetsägarna Sverige.
Har cirka 5 000 medlemmar, som i sin tur äger drygt 17 000 fastigheter inom Västra Götalands, Värmlands, Hallands, Jönköpings, Kalmar och västra Östergötlands län.
Har kontor på nio orter. Huvudkontor i Göteborg.

Läs också Nya hyror för 35 500 hyresgäster hos privatvärdar i Göteborg Äntligen post i brevlådan – men det tog nio månader Privatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procent

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.