HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Spekulation med renoveringar har nått söder i Helsingborg

Helsingborg Hyresgäster på söder i Helsingborg kan framöver få kraftigt höjda hyror. Enligt Hyresgästföreningen vill nu flera fastighetsägare konceptrenovera i större skala.

Höjda hyror som en följd av så kallade konceptrenoveringar är en trend som syns på flera håll. När en hyresgäst flyttar ur en lägenhet renoverar fastighetsägarna saker som kök och badrum för att kunna sätta en mycket högre hyra för hyresgästen som flyttar in. En renovering kan vara befogad men enligt Hyresgästföreningen struntar många fastighetsägare i att göra kostsamma stamrenoveringar, som inom kort måste göras. Syftet är nu enbart att tjäna pengar.
– Flera större fastighetsägare runt om på söder har och vill nu göra ramavtal för olika konceptlösningar. Det stora problemet är när det sker i större skala. Risken är att många inte kommer att ha råd att bo kvar i stadsdelen, säger Björn Agertoft, förhandlare på Hyresgästföreningen region Norra Skåne.

När Hyresgästföreningen nyligen ställde sig på Gustav Adolfs torg, där fastighetsägare runt om vill renovera, var det många som hade frågor. På plats fanns förhandlare, jurister, verksamhetsutvecklare och förtroendevalda. Innan hade de skickat ut informationsblad till hyresgäster som i dagsläget är direkt berörda. Syftet var att lyssna på hyresgäster och få reda på hur det är i husen, och att informera hur hyresgästerna kan agera.

Annons
Läs ocksåNya renoveringstrenden ett samhällsproblem

Konceptrenoveringar är ett gissel för Hyresgästföreningen. De går oftast inte att stoppa, fastighetsägarna gör vad de vill med sina lägenheter. Enligt lag har fastighetsägarna sedan rätt att höja hyran på grund av att standarden har höjts.
– Vi kan berätta att hyresgästerna kommer att få hyreshöjningar men att vi tycker att processen måste ske i rätt ordning och det kommer vi att jobba för. Vi kan också informera att om hälften av hyresgästerna motsätter sig en renovering kan det bli en mer genomgripande process och saken prövas i Hyresnämnden. Även om hyresnämnden oftast tillåter renoveringar får hyresgästerna där sin talan hörd och planer kan ändras, säger Björn Agertoft.

Annons
Läs också 1 700 i Helsingborg får ingen hyreshöjning Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.