Annons

Dom ger hyresgäster rätt att bo kvar

Malmö Hyresgästerna var missnöjda med både buller och matos och deponerade hyran hos länsstyrelsen. Helt utan anledning tyckte hyresvärden som sa upp dem och fick rätt i tingsrätten.

Hyresgästerna i centrala Malmö överklagade då tingsrättens dom, som hade gett hyresvärden rätt till både att avhysa hyresgästerna och att få tillbaka de deponerade hyrorna, till hovrätten. Nu har hovrättens dom kommit som ger hyresgästerna delvis rätt. De får lov att bo kvar men måste betala rättegångskostnader på 42 000 kronor och hyresvärden får tillbaka de hyror som hyresgästerna på grund av sitt missnöje med brister i lägenheten valt att deponera hos länsstyrelsen. 

Det var efter att hyresgästerna inte fått hjälp med buller och matos från en intilliggande restaurang som de började deponera sina hyror hos länsstyrelsen i stället för att betala hyrorna till sin hyresvärd Akelius. Varken miljöförvaltningen eller Akelius ansåg att det fanns några brister i lägenheten och Akelius vände sig till tingsrätten för att få tillbaka de deponerade hyrorna, på sammanlagt 20 000 kronor, och för att få rätt att avhysa hyresgästerna för missbruk av rätten att deponera hyran till länsstyrelsen. Tingsrätten gav hyresvärden rätt medan hovrätten i sin dom konstaterar att man inte kan förlora sin lägenhet när man valt att deponera hyran.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Fakta: Deponering av hyra

Enligt jordabalken har en hyresgäst möjlighet att deponera delar eller hela hyran hos länsstyrelsen. Detta om hyresgästen till exempel anser att det finns brister och men i lägenheten som hyresgästen inte själv har vållat. Genom att deponera hyran undgår hyresgästen att bli vräkt på grund av försenad hyra.

Läs också Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Grannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd” Bedragare blåste bostadssökande - lockade med falska annonser Grannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.