Annons

Hyresnämnden: Inga problem för gravida att gå i trappor

Malmö Anna är gravid och oroar sig för att behöva gå hundratals trappsteg per dag. I samband med förlossningen vill hon tillfälligt flytta till ett hus med hiss. Men hyresvärden MKB och hyresnämnden säger nej till andrahandsuthyrning. “Jag tycker synsättet är anmärkningsvärt”, säger barnmorskan Susanne Åhlund om nämndens formuleringar.
Foto: Pixabay
Kvinnan och trappan på bilden är inte samma som i artikeln.

60 trappsteg för att ta sig ner och ut ur huset och sedan lika många för att ta sig upp till lägenheten igen. Och så några gånger per dag. Helt rimligt för en höggravid eller nyförlöst, tycker MKB och hyresnämnden. Men inte enligt den blivande mamman Anna i Malmö som bor på fjärde våningen.

För den höggravida hyresgästen framstår huset i centrala Malmö, utan hiss, som ett problem inför framtiden. Anna frågade sin hyresvärd, Malmös kommunala bostadsbolag, om det fanns möjlighet att byta bostad i samband med månaderna runt förlossningen. Rent konkret skulle det handla om en andrahandsuthyrning och hon hade redan hittat en annan lägenhet med hiss och en tillfällig hyresgäst till sin egen bostad.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

“Jag känner att det vore bra för mig eftersom jag troligtvis inte kommer orka gå 60 trappsteg för att ta mig ut (eller in) när jag är nyförlöst”, skrev hon till värden.

Men svaret blev nej och hon gick vidare till domstol.

“Jag anser att en bebis innebär särskilda familjeförhållanden”, skrev hon i sin ansökan till hyresnämnden.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– Jag tyckte det var värt att försöka för de måste ju motivera när de sagt nej på en gång, berättar Anna.

Särskilda familjeförhållanden är en term som är hämtad från jordabalken och som tillsammans med “beaktansvärda skäl” ska ge hyresgäster rätt att hyra ut i andra hand. Just den typen av skäl anser MKB inte finns i det här fallet.

“Att vara gravid är ingen sjukdom och MKB Fastighets AB har flera hyresgäster som är gravida och som inte begärt att få upplåta sin lägenhet i andra hand”, så refereras värdens inställning från förhandlingen i domstolen.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

MKB:s jurist Lars-Gunnar Larsson utvecklar synen på fallet med graviditeten, de fyra våningarna och hyresgästens oro:

Annons

Detta finns inte upptaget i tidigare prövningar och därför vill vi att nämnden prövar det.

En del av MKB:s bedömning handlar om att det ännu inte finns några läkarintyg som visar på komplikationer.

Hade vi haft läkarintyg för till exempel väldigt kraftig foglossning och risk för hälsan under graviditeten eller senare hade vi kunnat göra en annan bedömning. Men hon anförde inga sådana skäl, säger Lars-Gunnar Larsson.

Vad gör ni om hon hör av sig med ett intyg om komplikationer om några veckor?

Det är hypotetiskt och det får vi hantera där och då.

Hyresnämnden har tittat på förarbetena till lagen och kommit fram till samma ståndpunkt som MKB. Enligt beslutet är en graviditet inte typfallet för vad lagstiftaren menar med “särskilda familjeförhållanden” och därför har värden rätt att säga nej.

“Eftersom objektivt sett en graviditet eller ett nyfött barn inte utgör skäl för att inte kunna gå i trappor”, står det i beslutet.

Susanne Åhlund är barnmorska och ledamot i Svenska barnmorskeförbundet. Hon reagerar på nämndens beskrivning.

Annons

Jag tycker synsättet är anmärkningsvärt. En graviditet är en påverkan på kroppen. Man kanske ska fundera över sitt synsätt om man är så snabb att uttala sig, säger hon.

Hon betonar att det rör sig om en kort period i en kvinnas liv och att det går över men att problemen kan bli stora för vissa. Speciellt kopplat till trappor.

–Man kan vara totalt handikappad och oförmögen att gå. Det handlar om foglossningar och muskelsmärtor. Vi har kvinnor som sitter i rullstol på grund av diagnosen. Det är grader i en skala, från muskelsmärta till att vara rullstolsburen. Man kan bli helt isolerad i en lägenhet. Skevande rörelser från bäckenet, som att gå i trappor, är inte lämpligt om man har diagnosen, säger Susanne Åhlund .

Hyresmål av den här typen går inte att överklaga och nu ser Anna ingen annan lösning än att flytta. Hon vill inte riskera att bli fast i lägenheten när barnet kommer framåt årsskiftet.

–Det är viktigt att man kan komma ut så mycket man vill. Att bara komma ut en gång per dag är inget alternativ för mig, säger hon.

–Det känns jättetrist att vi måste säga upp vår lägenhet. Vi trivs så bra här men vi kan inte ha dubbel hyra. Det är synd att de inte kunde gå med på en andrahandsuthyrning.

Fotnot: Anna heter något annat men har bett att få vara anonym.

Fakta: Beaktansvärda skäl

Enligt lagstiftningen är det ålder, sjukdom, tillfälligt arbete eller studier på annan ort, längre utlandsvistelse, särskilda familjeförhållanden eller jämförbara förhållanden som avgör en hyresgästs rätt till andrahandsuthyrning.

Läs också Nyfödd bebis räddade kontraktet trots sju sena hyror Mariam skulle hyra lägenhet – värden ångrade sig i sista stund: ”Jag känner mig blåst och dum som litade på en främlings ord” Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.