Annons

”Dra ur laddaren när du sover”

Nyheter Laddare till elektroniska apparater såsom bärbara datorer och mobiltelefoner kan orsaka bränder. Dra ur laddaren ur apparaten när den inte behövs, råder Brandskyddsföreningen.​
En bärbar dator var antagligen orsaken till att en mamma och hennes fyra barn avled i en villabrand i skånska Staffanstorp i september. Det framkom på en presskonferens som hölls av Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, i går. Sonen hade tidigare på kvällen använt datorn till att chatta. Enligt SKL:s undersökning pekar det mesta på att den bärbara datorn blev överhettad, vilket orsakat kortslutning i batteriet.
 
Familjen dog av allt att döma av att de andats in rök och giftiga gaser.
Även om det som hände i Staffanstorp är ovanligt så har det hänt tidigare att bärbara datorer överhettats och börjat brinna. För några år sedan fattade en bärbar dator som stod på laddning med en filt över sig eld. Även mobiltelefoner som lämnats med laddaren på har börjat brinna.
– Dra ur sladden när du inte använder apparaten. Det gäller oavsett vilken elektronisk apparat det rör sig om. Det finns inget som tyder på att mobilladdare eller laddare till bärbara datorer skulle vara farligare, säger Lars Rang, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.
Bärbara datorer från Acer, HP och Sony har tidigare återkallats efter att de blivit överhettade. 
– Undvik att ha datorn på soffan eller i sängen. Då får processorerna dålig ventilation och datorn blir varmare. Ställ datorn på ett hårt underlag där den får luft, råder Lars Rang.   
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.